ISPARTALI ÇİFTÇİLER MAALESEF İKTİDARIN UMURUNDA DEĞİL

Ispartalı çiftçiler maalesef iktidarın umurunda değil

15 Mayıs 2024 Çarşamba 22:54

CHP Isparta Milletvekili Yalım Halıcı, “Size iktidarın çiftçiyi nasıl yalnız bıraktığını, onları ne denli görmezden geldiğini belgeleriyle açıklayacağım; 29 Mart 2024’te Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya hububat eken çiftçilere verilmesi gereken Ziraat Bankası desteklerinin neden yatmadığını sordum? Çiftçimize, üreticimize ne verilse azken; Başak kartlara lütuf gibi verecekleri parayı ya yatırmıyor ya da geç yatırıyorlar? Önergeme yanıt yok…

3 ay önce yine İbrahim Yumaklı’ya Kiraz üreticilerimizin sorunlarının yer aldığı bir önerge verdim. Bakın Dünyanın en çok kiraz üreten ülkesiyiz. Isparta kirazı çok önemli bir ihraç ürünü. Bu süreye rağmen Tarım Bakanı halen yanıtlamadı. Oysa yasaya göre 15 güç içinde yanıt vermesi lazımdı.

Bir yıla yakın süre önce Isparta’da neden Toprak Mahsulleri Ofisi olmadığını Tarım Bakanına sordum. Hala yanıt yok ve çözüm üretmiyorlar. Çiftçi bu nedenle zarar ediyor. Buradan çağrıda bulunuyorum; Arpa ve buğday 40 gün içinde satılmazsa yine zarar edilecek. Hiç olmazsa Isparta’ya geçici bir Toprak Mahsulleri Ofisi kurun.

Şu anda Isparta’da yaklaşık 150 bin ton elma depolarda bekliyor. Bu elmalar, satılamazsa meyve suyu fabrikalarına zararına gidecek. Üreticinin ürettiği elmaya ihracat teşviki verilmeli. Mazot, su, ilaç ve elektrik desteği sağlanmalı. Ne Isparta ne de Ispartalı çiftçiler maalesef iktidarın umurunda değil.

Anayasa’ya göre çiftçiye verilmesi gereken genel bütçe payı var. Bu, genel bütçenin 1000’de 6’sıydı. Bu iktidar payı; yani çiftçinin alması gereken destek oranını binde 2’ye yani 3kat aşağı çekti ama onu da doğru dürüst yatırmıyorlar.

Çiftçiye sahip çıkmak; kendine sahip çıkmaktır. Bu vesileyle bütün çiftçilerimizin 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutluyorum.”

DİĞER HABERLER