SDÜ’DEKİ GÖREVLİ SURİYELİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNDEN VATANDAŞLIK YORUMU

SDÜ’DEKİ GÖREVLİ SURİYELİ ÖĞRETİM GÖREVLİLERİNDEN VATANDAŞLIK YORUMU

14 Temmuz 2016 Perşembe 16:32

ISPARTA Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) sözleşmeli okutman olarak görev yapan Suriyeli Abdullah Mektebi, Suriyelilere Türk vatandaşlığı verilmesiyle ilgili, "Yani Türkiye'den Avrupa'ya doğru göçlerin, gitmeye çalışmaların ve en önemlisi ölümü de göze alıp gitmelerinin sebebi vatandaşlık" dedi.

SDÜ Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde görevli okutman Abdullah Mektebi, yaklaşık 1.5 yıl önce güvenlik nedeniyle Suriye'den ayrıldığını, memleketi Halep'te yaşayanların 4 yıldır savaşı bizzat yaşadığını anlattı. Suriye'den ayrılıp ilk olarak Mersin'e geldiğini ve birkaç ay kaldıktan sonra SDÜ ile görüştüğünü aktaran Abdullah Mektebi, "Kontak kurduk ve iş sözleşmesi yaptık, buraya geldik. Yani savaştan önce de Türkiye'de Arap dili edebiyatında çok sayıda Suriyeli vardı ama savaş çıktığı için bu sayı fazlalaştı. 4- 5 yıldır Türkiye'de pek çok Suriyeli var. Türkiye müthiş bir misafirperverliğe sahip, yaşam alanlarımızda çok büyük sorunlarımız yok. Normal diyebileceğim bir hayat sürüyoruz. Bize karşı olağanüstü bir durum gözlemlemedik. Türk milletinin misafirperverliği çok güzel" dedi.

"TÜRKİYE ŞU ANDA BÜYÜK BİR İŞ YAPIYOR"

Suriye dışındakilerin Suriye hükümeti tarafından muhalif görüldüğü için konsolosluklara gittiklerinde reddedildiklerini kaydeden Abdullah Mektebi, "Dolayısıyla Suriyeliler şu anda vatandaşlıkları olmayan bir durumdalar. Dolayısıyla Türkiye şu anda büyük bir iş yapıyor. Suriyeli mülteciler, hepsi vatandaşlık arzusunda, bir ülkenin vatandaşlığını almak istiyorlar" diye konuştu.

"VATANDAŞLIK ARAYIŞINDAYIZ"

Akdeniz'de binlerce Suriyelinin boğulduğunu hatırlatan Abdullah Mektebi, şöyle dedi:

"Yani Türkiye'den Avrupa'ya doğru göçlerin, gitmeye çalışmaların ve en önemlisi ölümü de göze alıp gitmelerinin sebebi vatandaşlık.Ben Allah'a şükrediyorum, Türkiye bize böyle bir imkan verdi. Burada bir iş sahibiyim ama vatandaşlık hemen hemen bütün Suriyelilerin beklediği bir şey.Savaş biterse ülkemize döneriz ama biter mi bitmez mi, dönebilir miyiz ?Gelenlerde 5 yıldır bu sorun var. 5 yıldır burada doğmuş çocuklar var. Onlar burada okula gitmeye başladı. Onların Suriyeli mi Türk mü olduğunu yoksa başka bir vatandan mı geldiğini ayıramıyorsunuz. 3 milyon Suriyelinin vatandaşlık almasının imkanı yok, bunu biz de biliyoruz."

Yaklaşık 1 yıl önce Isparta'ya gelen ve İlahiyat Fakültesi'nde sözleşmeli okutmak olarak görev yapan Yard. Doç. Dr. Siham Hindavi de anne ve babasının halen Suriye'de olduğunu, kardeşleri ve akrabalarının ise kamplarda yaşadığını kaydederek, kendilerine Türk vatandaşlığı verilmesine yönelik haberi duyunca sevindiklerini anlattı.

 

DİĞER HABERLER