AVUKATLARIN EKONOMİK SIKINTILARI VAR

Avukatların ekonomik sıkıntıları var

27 Nisan 2023 Perşembe 10:23

Isparta Baro Başkanı Ünsal Çankaya, ülkede çok fazla hukuk fakültesi açıldığını, Türkiye'de avukat sayısının hızlı bir şekilde arttığını fakat iş ve ticaret hacminin aynı oranda artmamasından dolayı avukatların geçim sıkıntısı yaşadığını söyledi.

Çankaya açıklamasında; ''Isparta'daki avukatların en temek problemi ekonomik sıkıntılar. Ülkemizde son zamanlarda çok fazla hukuk fakültesi açıldı. 100'den fazla hukuk fakültesi, 180 Bin avukat ve 40 Bin'i aşkın hukuk fakültesi öğrencisi var. Bu durum bundan 4 sene sonra 220-230 Bin avukat olacağız demek. Dolayısı ile iş ve ticaret hacminin bu ortamda artmadığı bir ortamda avukat sayısının bu kadar hızlı artıyor olması,  iş ve ticaret hacminin bu hızda artmamasıyla alan daralıyor ve meslektaşlarımız malesef geçim sıkıntısı çekiyorlar.

Örneğin bir ülkenin nüfusu her sene yüzde 20 den fazla artması durumunda 4 yıl sonra ülkedeki doğal kaynaklar, sağlıklı yaşam koşulları bu kadar kişiye yeter mi? hayır. Aynı şekilde biz de her sene yüzde 20 arttığımız için fakat iş imkanları ve ticaret bu şekilde artmadığı için pasta giderek küçülüyor ve avukatlık sürdürülemez, yapılamaz bir hale geliyor.

Ekonomik sıkıntılarımızın giderilmesi anlamında atılması gereken ilk adım ister özel ister devlet üniversitesi olsun, hukuk fakültesine girişlerde 50 Bin barajı koyulması gerekiyor. Üniversite sınavına girip ilk 50 Bin'in içinde olmayanların hukuk fakültesi okumaması gerekiyor çünkü adalet hepimiz için vazgeçilmez. Nitelikli kişilerin, hak eden öğrencilerin hukuk eğitimi alması gerekiyor. Böylelikle sayıda azalma söz konusu olur ve bu gün yaşadığımız şişkinlik kendini normalleşmeye bırakabilir.

HABER/ GİZEM SARIKAYA

                                                                                                                                

DİĞER HABERLER