ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ NE İŞ YAPAR

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ne iş yapar

05 Ağustos 2023 Cumartesi 14:25

Özellikle Vatan, Ayazmana, Halıkent, Davraz, Karaağaç Mahallelerinin etkilendiği kötü koku sorunu son günlerde arttı. Deri İhtisas ve Karma OSB, mesaiden sonra arıtma tesisini çalıştırmıyor. Dolayısıyla vatandaş bundan kaynaklı ağır kokuyu sabahlara kadar çekiyor. Balkona çıkamıyor ve bu sıcaklarda pencere bile açamıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü hem denetleme yapmıyor hem de kötü koku sorununu çözmek için girişimde bulunmuyor.  

2872 Sayılı Çevre Kanunu’nda izin alma, arıtma ve bertaraf etme yükümlüğü başlığı altında 11. Maddesinde; “organize sanayi bölgelerinde, organize sanayi bölgesi yönetimi atıksu altyapı sistemlerinin kurulması, bakımı, onarımı ve işletilmesinden sorumludurlar.” denilmektedir.

Yine aynı kanunun İdari Nitelikli Cezalar başlıklı 20. Maddesinin f bendinde; “11’nci maddeye göre kurulması zorunlu olan atık alım, ön arıtma, arıtma veya bertaraf tesislerini kurmayanlar ile kurup da çalıştırmayanlara 733.036 TL idari para cezası verilir.  Yine aynı maddenin j bendinde ise “Kanunda ve Yönetmelikte öngörülen yasaklara ve standartlara aykırı olarak veya önlemleri almadan atıkları toprağa verenlere 293.188 TL idari para cezası verilir” denilmektedir.

 

Herkesin malumu olduğu üzere, Deri İhtisas ve Karma OSB, mesaiden sonra arıtma tesisini çalıştırmamaktadır. Dolayısıyla vatandaş bundan kaynaklı ağır kokuyu sabahlara kadar çekmekte, balkona çıkamamakta, bu sıcaklarda pencere bile açamamaktır. Bu da yetmezmiş gibi, bir kapanıp bir açılan arıtma tesisleri de, çalışsa bile hiçbir şekilde arıtma yapamamaktadır. Arıtılmadan alıcı ortama verilen bu sular da, hem kokuyu devam ettirmekte, hem insan sağlığını hiçe saymakta hem de hayvan ve bitkiler için tehdit oluşturmaktadır.

PEKİ OSB’NİN BU DURUMUNA KİM MÜDAHALE EDECEK?

İşte burada vatandaşımız müdahaleyi Belediyeden beklemektedir. Oysa Belediye üzerine düşen tüm görevi fazlasıyla yapmaktadır. Kendi görevi olmasa da, Osb nin çıkış borularını kapalı hatta Belediye bağlamış ve bağlamaktadır.

Bununla yetinmemiş, OSB içindeki işletmelere, yaş derileri kapı önünde dış mekanda biriktirdikleri için geçen hafta idari yaptırım uygulamıştır. Ancak endüstriyel arıtma tesisinin denetim yetkisi maalesef ÇEVRE, ŞEHİRCİLİK VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İL MÜDÜRLÜĞÜNDEDİR. ÇÜNKÜ BU MÜDÜRLÜK, BU KONUDA HİÇ BİR KURUMA YETKİ DEVRİ YAPMAMIŞTIR.

Peki Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü görevini neden yapmamaktadır? TESİSİN AKŞAM ÇALIŞTIRILMADIĞINI TÜM ISPARTA GÖRÜRKEN, İL MÜDÜRLÜĞÜ MÜGÖREMEMEKTEDİR? CEZA YAZMAKTAN MI KORKMAKTADIR?

Peki ya gündüzleri, yetkili laboratuvara 1 kap numune aldırıp çıkış suyunu niye denetlememektedir? OYSA ISPARTA BELEDİYESİNİN ATIK SU ARITMA TESİSİNİN ÇIKIŞ SUYU 24 SAAT ARALIKSIZ DENETLENMEKTEDİR! Üstelik Belediyenin arıtma tesisi, OSB’nin arıtma tesisi için hayati tehlike yaratacak kimyasal barındırmamaktadır.

 

 

 

 

DİĞER HABERLER