GÖZLERİ BOZULDUĞU İÇİN MESLEĞİNİ BIRAKTI

Gözleri Bozulduğu İçin Mesleğini Bıraktı

01 Nisan 2023 Cumartesi 13:20

HABER/ KÜBRA KEVSER KARATAŞ

Isparta'nın tanınmış esnaflarından kurukahveci Necati olarak bilinen 81 yaşındaki Necati Saygıcı meslek hayatına kundura sayacılığı yaparak başladı. Sayacılık yaparken yaşadığı sağlık problemlerinden dolayı mesleğini bırakarak kahve üretimi ve satışına başladı. Saygıcı; "Sayacılık yaparken gözüm bozuldu. Genç yaşta standart çalışamaz oldum. Bundan dolayı kendime başka işler aradım. Sonra da bu işe ortak olarak başladım" dedi.

55 yıldır kahve işini yapan Necati Saygıcı; " Bu işe başladığımızda şartlar zordu. Makinalar otomatik değildi. Ustalık isteyen bir işti su yüzden dikkat ettik. Çok çalıştık, dürüstlükle çalıştık, hile yapmadık, bunun sonucunda emeklerimizin karşılığını aldık, isim yaptık. Gayretli çalışınca Allah insana her şeyi veriyor’’ diye konuştu.

Mesleğe ilk başladıklarında serbest piyasa olmadığını belirten Saygıcı; "Şu fiyata alacaksınız, şu fiyattan satacaksınız diyen tekelden satışlar vardı. Fiyatlar sabitti. Bizde ona uyum sağlıyorduk" diye konuştu.

Kahveleri çiğ olarak Brezilya'dan ithal eden Saygıcı, imalat ofislerinde kahveleri kurutup kavurduklarını, daha sonra da makinalardan çekip hazır hale getirdiklerini belirterek; "Eski sistemde işlerimiz daha zordu. Kahveleri evlerde, fırınlarda, sobalarda kendi yaptığımız paletli dolaplarda  kavurup hazırlıyorduk. Bu da iş yükümüzü ikiye katlıyordu. Şimdi makinalarla çalışıyoruz. gazla çalışan bir makinam var. Ama oda ince işçilik gerektiriyor. Ağır ağır kavurmak, unutmamak yakmamak gerekiyor. Bir de otomatik bir makinam var. Her şeyi ayarlıyoruz. Kavurup çıkartıyor. Sonrasında elden paketliyoruz. Kağıt ambalajlarla hepsini tek tek elimizle gramajlayıp paketliyoruz.Biz hazır naylon paketlemesi yapmıyoruz. Oda pek randıman vermiyor çünkü naylon paketleme 3 ay dayanıyor, kağıtta ise 1 seneye kadar dayanıyor. Ama talebe göre naylon peketlemeye de dönebiliriz çünkü yetişmiyor, kağıt paketleme üzerine bir teknoloji henüz çıkmadı bu yüzden talebe cevap veremiyoruz" ifadelerini kullandı.

KAHVE YAPMAK İYİ USTALIK GEREKTİREN BİR İŞ

Ben Necati ismini kazandım ama uzun bir süreçti. Bu kahvenin 5-6 türlüsü var. İyisini kullanan var, kötüsünü kullanan var. Piyasa da satılan kahveler arasında 8-10 liraya kadar fiyat farkı var. En alt tabaka da neskafe var. Satıyorum ama isteyerek satmıyorum. Neskafenin içerisinde katkı maddesi var ve çok işlemden geçiyor.Yurt dışından da dünya kahveleri getirttik, çeşitli kahvelerimiz mevcut. Kolombiya'dan getiriyoruz ama benim değil. Kavurup satıyoruz sadece.

EMEK VE TAKTİR VAR

"81 yaşındayım, 55 senedir halen daha su işin başındayım. Okumak ne kadar zorsa çalışmak ta o kadar zor ama bir müşterim geliyor, 'Necati amca senin kahvenin tadını hiçbir kahveden alamıyorum, ne koyuyorsun bunun içine diyor. Ben de sevgimi koyuyorum diyorum.' Beni halen diri tutan şey emeklerimin karşılığını taktir edilerek almam oluyor. Ben bu işi severek yapıyorum, sevince de her şey daha güzel hale geliyor. Gücüm yetmediği yerde gücü yetenden yardım istiyorum yapıyorlar. Kaliteden ödün vermiyoruz" ifadelerini kullandı.

İstek ve ihtiyaç dahilinde Türkiye'nin her yerine kahve gönderen Kurukahveci Necati Saygıcı, büyük tesisleri olmadığı için il dışına fazla gönderim yapamadıklarını belirtti.

 

DİĞER HABERLER