ISPARTA’NIN FETHİNİN 814 YILI KUTLU OLSUN

ISPARTA’NIN FETHİNİN 814 YILI KUTLU OLSUN

13 Ocak 2019 Pazar 13:04

“Isparta’nın düşman işgaline uğramamış olması, Isparta’nın fethini kutlamaya engel değildir.”

Yazar Bekir Manav her yıl Ocak ayının Isparta’nın Fethi olarak kutlanması gerektiğini söyledi. Tarih romanları yazarı aynı zamanda Ispartalı olan Manav, konuyla ilgili şöyle konuştu:

Bu günler de Isparta’nın fethinin 814. Yılını idrak ediyoruz ve Isparta’nın fethini dua ile anıyor, kutluyorum, biliyorum bu kutlamaya alışık değilsiniz, tarih hakikatin ta kendisidir. Tarihine sahip çıkan milletler geleceğine yön verir. Ne güzeldir ki tarihin en güzel yanı da vefadır. Bu vefa öyledir ki kanbağın olsun olmasın bir borçtur.

                Cennet vatanımızda hemen hemen her ilimiz, fetihlerinin, kurtuluş yıllarının yıldönümünde etkinlikler düzenlemektedir. Bunların örneği çoktur, benim değinmek istediğim çok yakın tarih değil.

11 - 12. yüzyılda Anadolu Selçuklularının fetihleriyle Türkleşen bir Anadolu görmekteyiz. İşte bu kutlu zamanda Sinop, Antalya, Isparta kalelerinin fethini görmekteyiz. Bugün çoğu ilimiz illerinin fethini kullanmaktalar.

Örneğin:

Antalya’nın fethi, Sinop’un fethi, Malatya’nın fethi , Kütahya’nın fethi gibi Selçuklu zamanında fethedilen bu şehirler günümüzde fethedilişlerinin yıl dönümünü büyük coşkularla  etkinliklerle  kutlamaktadırlar.

Peki Isparta’nın fethi neden kutlanmıyor?

Isparta’nın fethinin kutlanması önemli mi?

Evet hem de çok ama çok önemli. Bahsettiğim iller dışındaki çoğu il, fetihlerini değil düşman işgalinden kurtuluşunu kutlar. Çünkü fetihlerinden sonra düşman işgaline uğradıkları için yakın tarihlerinde yaşanan olaylar bir nevi fetihlerini gölgelemiştir. Yakın dönemde, milli mücadele döneminde işgale uğramışlar ve birer kahramanlık destanı yazmışlardır. Bunlara en güzel örnekler Maraş Urfa ve Antep’tir.

Ancak Isparta düşman işgaline uğrayan bir il değildir. Isparta merkezinde tarihi bir olay, en azından gündem oluşturacak, tarih yaşatacak bir olay cereyan etmemiştir. Isparta merkezinde bile en eski tarihi yapı olarak gösterilen Yılankırkan Çeşmesi’ni çoğu Ispartalı bilmez.

Isparta’nın düşman işgaline uğramamış olması, tarihi yapıtlarının az olması, Isparta’nın tarihi olmadığı anlamını taşımaz. Isparta az evvel yukarıdaki şehirlerde olduğu gibi Selçuklu zamanında 1205 yılında 3.Kılıçarslan zamanında Danişmendli Türkmenler tarafından kalesi fethedilmiştir. Türkleşmiş ve İslamlaşmıştır. O gün bugündür Isparta’da Türkler yaşamaktadır.

Madem ki bir işgal günümüz yok, Osmanlı’ya çeyiz gitmiş bir diyarız. Peki Isparta’nın fethini neden kutlamıyoruz?

Isparta’nın bu sene fethinin 814.yılını kutluyor olacaktık. Ancak Ispartalılar bunu gündemde tutar ilgilenirse bu etkinlikler Isparta’da olacaktır.

Her şeye rağmen ben hemşehrilerime gururla söylüyorum, 3.Kılıçarslan’ın fethettiği adına geçtiği köye KILIÇ denilen Keçiborlu havalisinden Isparta’yı fetheden Selçuklular Ocak – Şubat arası kuvvetle ihtimal Isparta’nın fethedildiği ay olup,

ISPARTA’NIN FETHİNİN 814.YILINI KUTLUYORUM.

Tüm yetkililerimize ilan ediyorum, gelin Isparta’mızın fethini her sene bir dua ile, bir hatırlatmayla bile olsa analım, ecdadı hatırlatalım, gençliğimize halkımıza bu günü armağan edelim.

Bekir Manav

DİĞER HABERLER