ISPARTA VE YÖRESİNDEKİ MERMER OCAKLARINI TEKRAR DOĞA KAZANDIRACAĞIZ

Isparta ve Yöresindeki Mermer Ocaklarını Tekrar Doğa Kazandıracağız

24 Mart 2023 Cuma 11:01

İYİ Parti Isparta Milletvekili Aday Adayı Adnan Yılmaztürk yaptığı açıklamada, ''Isparta ilinin en önemli çevre sorunlarından biri de yöredeki 400 civarındaki mermer ocaklarıdır. Mermer ocağı ve pasa dökümleri delik deşik edilmiş kaya parçaları başta görüntü olmak üzere toz ve yamaçtan aşağıya akan kaya ve toprak kitlesi ciddi çevre sorunu hatta yağışlı zamanlarda büyük heyelan tehlikesi göstermektedirler.

Özellikle Isparta kent merkezine yakın, Eğirdir gölü çevresinde, Davraz kayak merkezine yakın, Yazılı kanyon Tabiat parkı çevresindeki mermer ocakları bu ocaklar, ciddi görüntü kirliliği ve peyzaj bozulması meydana getirmektedir.

17-18 Haziran 2013 tarihinde bir çalıştay yapılarak mermer ocakların tekrar doğaya kazandırmak ve görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için çeşitli çözüm yolları tartışıldı ve örnek projeler geliştirildi.

Bu amaçla Isparta ilinin SDÜ kampüsünün hemen yakınında bulunan kır tepedeki terkedilmiş mermer ocağı Isparta’nın en kötü görünen bölgesi ve mermer tozları da Tıp Fakültesi hastanesi özellikle onkoloji bölümündeki elektronik cihazları bozmaktadır.

Buradaki mermer ocağı onarım ve reklamasyon projesiyle Yükseköğrenim öğrencilerin barınma ve sosyal yaşam alanına dönüştürecek proje hazırlanmıştır. Bu örnek proje aynı zamanda Isparta ilinde 1. Sınıf tarım arazisinin imara açılması ve yanlış yapılanmanın da önüne geçmeyi hedefleyen bir projedir.

Orman kanunun 17/3 maddesinin uyulama yönetmeliğince izinler alınarak hemen Kredi ve Yurtlar  Genel müdürlüğü tarafından uygulanabilecek bir projedir.'' ifadelerine yer verdi. 

DİĞER HABERLER