SİYASET KAZANI 11

ANALİZ

22 Şubat 2024 Perşembe 10:26

Geçtiğimiz günlerde çok sevgili dostum değerli hocam Fatih Ecevit sosyal medyada video paylaştı. Seçmenlerin her adaya mavi boncuk dağıtmasından söz eden bu video yaklaşmakta olan seçimlerin gerçek yüzünü gösteren önemli tespitlere ilişkindi. Bence başkan adaylarının hatta muhtar adaylarının dönüp, dönüp izlemesi lazım.

Şimdi bütün adaylar 7 gün neredeyse 24 saat çalışıyorlar. Her yere ulaşmak destek istemek zorundalar. Projelerini anlatacaklar, neden başkan olmak istediklerini izah edecekler ve fanatik olmayan seçmenlerin aklını çelip desteğini almaya çalışacaklar. İşleri gerçekten zor. Günde binlerce insana dil dökmek kolay mı? Yalvaç’ta bir adayın telefon konuşmasına tanık oldum. ‘Abi Allah seni inandırsın lavaboya gitmeye vakit bulamadığım anlar oluyor. En son yemeği dün akşam yediğimi hatırlıyorum. 2 saat uyku ile duruyorum.’ 
Harcanan paralar, verilen vaatler, uykusuz geçen günler… Daha zamanda uzun. Tam 38 gün daha bu çile sürecek. Hele Ramazan ayında gündüz oruçlu halde akşama kadar gez, akşam iftar sofraları kur hemen ardından her gün bir mahallede teravih kıl oradan çık başka bir mahallede ya ev yada kahve toplantısına katıl.

Seçmenler, kimseye de ‘Sana oy moy yok’ demiyor. Her adaya mavi boncuk dağıtıyor. ‘Bana sarılmasından bildim kesin bana oy verecek’ diye de kendinizi kandırmayın. O iş sandık başına varıncaya kadar. Benden söylemesi.
Bu genelleme değerlendirmenin ardından biz aşina olduğumuz yere Yalvaç’a dönelim. 20 Şubat’a kadar 3 aday arasında geçen seçim yarışına sürpriz bir aday daha eklendi. Aslında Tekin Bayram için sürpriz demek doğru değil en baştan beri aday olacağının sinyallerini vermişti. Ne var ki safı belli değildi. Başvurusunu yapmadan saatler önce Eski Sanayi Hububat Pazarındaki kahvehanede görüştüğümde bana anket sonuçlarını gösterdi. 3 bin kişi üzerinden yapılan ankette 10 puan önde olduğunu gösteren anket sonucunda ‘Bazı partilerden teklif var ama gitmeyeceğim. Bağımsız aday olacağım. Gördüğüm kadarıyla Yalvaç halkı hizmeti özlemiş. 4 dönem belediye başkanlığı yaptığım zamanlarda gelen hizmetleri ve belediyeciliğin nasıl işlediğini bilenler o günlere geri dönmek istiyor ve bana çağrıda bulunuyor. Kazandığım takdirde çantamda Ankara’ya hangi projeyi götürsem sayın Cumhurbaşkanımızın bana destek olacağın kuşkum yok. O yüzden oy kaygısına düşüp herhangi bir partiye evet demedim. Hiçbir yürüyüş, konvoy vs bile yapmayacağım. Bizi bilen biliyor’ diye içini dökmüştü.
Diğer yanda iktidar partisi AK Parti’nin adayı Sürmeli Yağcı. Aday adayı olmasının öncesinden itibaren STK’lardaki görevleri dolayısıyla esnaflardan kendisine bu yönde çok talep geldiğini belirterek;
‘Yalvaç’ı adam edersen sen edersin’ dediklerini o yüzden memleket için aday adayı olduğunu yapılan halk anketlerinde de kendisine gösterilen teveccüh sayesinde genel merkezin aday gösterdiğini o günden bu yana da yürüttüğü çalışmalarda halkın ilgisinin gözlerden kaçmadığını ifade ediyor.

ÇAYIN TAŞI İLE ÇAYIN KUŞUNU AVLAMAK

Belediye başkanlığı görevinde bulunan ve yeniden aday gösterilen başkanlar için bir yazımda ‘Seçime 1-0 önde giriyorlar’ demiştim. Bu Isparta’daki adaylardan biri tarafından yanlış yerlere çekilmiş olsa da ben bu sözümün hala arkasındayım. Yalvaç’ta 2 dönemdir belediye başkanı olan MHP adayı Halil Hilmi Tütüncü şu an diğer adaylara göre daha avantajlı. Nasıl mı? Kalabalık bir aile sözcüsü ‘Bir oğlum var işe alırsan oyumuz sana’ dese alma imanı var mı? Var. Ramazan ayında erzak kolisi dağıtacağı söyleniyor. Hem de 6 bin koli. Bunları belediye bütçesinden ödese kim ses edebilir? Hiç kimse. Yıllardır mahallesinde yolu bozuk olanlar ‘Bir şu yolu yapıvermedin’ dediğinde ertesi gün cillop gibi yapma imkanı var mı? Var.
10 yıldır söz verip de yapmadığı şeyler için bir daha söz verse ‘Size namus şeref sözü veriyorum bu kez kesin yapacağım’ dese bu milletin yarısı inanır mı? Evet. O yüzden her yerde olduğu gibi Tütüncü de maça 1-0 önde başlıyor.

ÖZGÜVENİ ÇOK YÜKSEK

İYİ Parti adayı makine mühendisi, Yalvaç’ın en köklü ailelerinden birinin mahdumu Mustafa Kodal. 2 gün Yalvaç’ta kaldım 5 dakika bile görüşmeye fırsatımız olmadı. Oradan oraya koşturuyor. Babası Fahri bey ile geçmişten gelen bir dostluğumuz olunca 1 saatlik mülakatımız oldu. Kendisi de belediye meclis üyeliği yapmış deneyimli bir insan. ‘Vallahi benim oğlum diye demiyorum Yalvaç’ın Mustafa’ya ihtiyacı var. Akademik eğitimini okulda hayat dersini benim yanımda alarak yetişmiş kombine bir adamdır. Allah nasip eder de seçilir ise bak gör Yalvaç’ta neler yapıyor. Şu an her kesimden destek görüyor. Zaten bizi Yalvaç’ta herkes tanır. Biz bu ipi göğüsleyen taraf olacağız’ sözleri ile seçimin galibi olacaklarına tam inanmış durumda olduklarını gösterdi.

VE DİĞERLERİ …

Burada diğer siyasi partilerin adaylarından da bahsetmeyi çok isterdim. Lakin açık konuşacağım isimleri ilçede bile telaffuz edilmiyor. CHP adayı Haki Allar, YRP adayı İsmail Kıvrak, Gelecek Partisi adayı Ali Osman Metin kendi hallerinde olaya pek fazla da asılmadan devam ediyor.

DİĞER HABERLER