“YÖK BİLİM KAFE ETKİNLİKLERİ”

“YÖK Bilim Kafe Etkinlikleri” Kapsamında Ekonomiye Akademik Bakış

18 Temmuz 2025 Cuma 17:03

Süleyman Demirel Üniversitesi, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülen “YÖK Bilim Kafe Etkinlikleri” kapsamında Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Isparta Şubesinde bir söyleşi düzenlendi.

Söyleşiye, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Gövdere, “TCMB Kararı Öncesi Türkiye Ekonomisinde Mevcut Durum ve Beklentiler” başlıklı konuşması ile katılım sağladı.

Söyleşide, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası kararları öncesinde “ekonomik göstergelerin seyri”, “enflasyonla mücadele süreci”, “faiz oranları” ve “beklenti yönetimi” gibi başlıklar akademik bir perspektifle ele alındı. Prof. Dr. Gövdere, küresel ve yerel gelişmeler ışığında Türkiye ekonomisinde öne çıkan riskler ve fırsatlara dikkat çekerek, mali disiplin, yatırım eğilimleri ve fiyat istikrarı çerçevesinde kapsamlı analizler sundu.

 Ekonomik krizlerin yalnızca verilerle açıklanamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Gövdere, “Gerçekleri söylemekten çekinmeyen, güven oluşturan bir ekonomi anlayışına ihtiyacımız var. Doktor, hastanın tüm değerleri iyi diye teşhis koymazdan vazgeçemez; asıl olan problemi bulmaktır. Ekonomi de böyledir. 99 şey düzgün gidiyor olabilir, ama üniversitelerin ve uzmanların görevi, o eksik olan bir şeyi tespit etmektir.” dedi.

COVID-19 pandemi sürecinin, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye ekonomisini de etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Gövdere, yapısal kırılganlıkların özellikle küresel değer zinciri içindeki bağımlılığı artırdığını ifade etti. “Artık hiçbir ülke, bir ürünü tamamen kendi üretmiyor. Tedarik zincirindeki en ufak aksama, üretimi felç ediyor.” açıklamasında bulundu.

Prof. Dr. Gövdere, enflasyonun düşürülebilmesi için Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminin tutarlı ve şeffaf politikalar yürütmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Halk, enflasyonun gerçekten düşeceğine inanmazsa, beklentiler değişmez. Beklentileri kıramazsanız, enflasyonla mücadele de sonuç vermez. Halkı ve reel kesimi enflasyonun düşeceğine ikna edemezseniz, fiyatlama davranışları değişmiyor. Bu da enflasyonla mücadeleyi zorlaştırıyor.” dedi.

Konuşmasında para politikası ile maliye politikası arasındaki dengenin bozulduğuna da değinen Prof. Dr. Gövdere, “TCMB para politikasıyla ağır yük taşıyor. Maliye politikası ayağının bu yükü paylaşması şart. Aksi takdirde faizler yüksek kalmaya devam eder.” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER