2 KÖY KARŞI KARŞIYA GELEBİLİR
ISPARTA Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Yeşilyurt köyüne sınır olan yaklaşık 8 Bin metreküp dikili ağaç ve 98 nolu bölme ihaleye çıkarıldı. İhaleyi Aşağıgökdere Köyü Kooperatifi kazanırken, Yeşilyurt köylüleri ise yıllardır kendileri tarafından kullanılan alanın ihale yoluyla satışına tepki gösterdi. Orman bölge Müdürlüğü’nün ise bu ihaleyi neden yaptığı anlaşılamazken, yarın 2 köy karşı karşıya geldiğinde ne yapacağı merak konusu oldu. Çünkü Yeşilyurt köylüleri, bu alana biz kimseye almayız diyor.
Sütçüler ilçesine bağlı Yeşilyurt ile Eğirdir İlçesine bağlı Aşağıgökdere Köyü arasında sınır olan 8 bin metreküp dikili ağacı olan alan Isparta Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ihale yoluyla satışı yapıldı. Hem Yeşilyurt hemde Aşağı Gökdere Kooperatifinin katıldığı ihaleyi Aşağı Gökdere kazandı.
Yeşilyurt köylüleri ise ihaleyle satışın yasal olmadığını iddia ederken, sınırlarımızda bulunan bu 98 nolu bölmenin yıllardır kendileri tarafından kullanıldığını bu ihale sonucunda ise 2 köyün karşı karşıya geleceğini belirttiler. Biz bu bölgeyi Aşağıgökdere köylülerine vermeyiz diyen köylüler, bu ihalenin bir an önce iptal edilmesini istediler.
Bizde Bomba 32 olara buradan soruyoruz: Yarın bu köylüler sınırda birbirlerine zarar verirse bunun sorumlusu kim olacak? Köylüler biz sınırlarımıza kimseyi almayız diyor. Bunun hesabını kim verecek? Yeşilyurt köylüleri de burada çıkacak sorunun tüm sorumluğu Isparta Orman Bölge Müdürlüğü'dür diyor.
Öte yandan Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanmış Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri Ana sözleşmesi 5. Maddeye göre Kooperatifin çalışma alanı ....... köyüdür. Her kooperatifin ana sözleşmesinde yazılıdır. Dolayıyla başka çalışma sahasında iş yapamaz. Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin amacı üyelerine çalışma sahası (köy, orman) sınırları dahilinde iş temin etmektir.
Kanunla kurulan kuruluşlar kendi yetki sahasında iş yapabilir. Örnek olarak Sütçüler Orman Bölge Şefliği başka bir ilçenin orman sahasında işlem yapmadığı gibi. Kooperatifler de eğer başka köy ve orman sahası dışında çalışma yapılacak olursa diğer tüm kooperatifler birbirinin sahasında faaliyet gösterebilmesi sonucunu doğurur. Bu da kooperatifler kanununa aykırılık teşkil eder. Çünkü kooperatiflerin kuruluş amacı ticaret değildir.üyelerine iş sağlamak ve dayanışma yardımlaşmadır.