35 MİLYON TL’LİK ALINAN CİHAZI KULLANACAK DOKTOR YOK

35 Milyon TL’lik alınan cihazı kullanacak doktor yok

09 Kasım 2024 Cumartesi 00:30

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yaşanan son gelişme, sağlık sektöründe ve kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

İddiaya göre, hastane bünyesine yaklaşık 35 milyon TL’ye satın alınan mikroskopik cerrahi ve endoskopi seti, kullanılabilecek durumda olmasına rağmen cihazı kullanacak uzman doktor ve hemşirenin bulunmadığı edinilen bilgiler arasında. Ayrıca alınan cihazın da hasta başvurusu da olmadığı da öğrenildi. Cihazda kaç hasta tedavi edildiği de merak konusu oldu

Bomba32'nin gündeme getirdiği bu önemli haber ile ilgili hastane yönetimi tekzip göndermek yerine haberleri mahkemeye vererek yayın durdurma kararı aldırmak istedi. Hastane yönetimininin bu talebine mahkeme red kararı vermişti. 

iddialar kamuoyunda geniş yer bulmasına rağmen, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi yönetiminden henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Yüksek Maliyetli Cihaz, Kullanım Eksikliğiyle tekrar Gündeme geldi

SDÜ Tıp Fakültesi, Beyin Cerrahi bölümüne kazandırdığı mikroskopik cerrahi ve endoskopi seti  bu cihazların hastanede kullanılabilmesi için gereken eğitimli personelin olmaması da ayrıca bir skandal.  Bu durum, hastanenin kaynaklarını doğru kullanıp kullanmadığı konusunda önemli soru işaretleri doğuruyor. Bu tür ileri teknoloji cihazların kullanılabilmesi için özel eğitimli doktor ve hemşirelere ihtiyaç duyuluyor.

Hastane yönetiminin, cihazların kullanılabilmesi için gerekli olan doktorun ve hemşirenin eğitimini henüz tamamlamamış olması, yapılan bu dev yatırımı şu an için işlevsiz kılıyor.

Hastane Yönetimi Neden Sessiz Kalıyor

İddiaların basına yansıması ve kamuoyunda tartışma yaratmasına rağmen, SDÜ Tıp Fakültesi Hastane yönetiminden bu konuda resmi bir açıklama hala gelmedi.

Cihazların satın alınması ve personel eksikliği konusundaki sorular, şu ana kadar yanıtlanmamış durumda. Bu sessizlik, kamuoyunda daha fazla tepkiye neden olurken, hastanenin bu konuda şeffaf bir tutum sergilememesi eleştirilerin artmasına yol açıyor.

Personel Eğitimi İçin Geç Kalmış Adımlar

Cihazın alınmasının ardından ortaya çıkan personel eksikliği nedeniyle, hastane yönetiminin apar topar bir plan yaparak, bu cihazları kullanacak personelin eğitimi için harekete geçtiği belirtiliyor.  Edinilen bilgilere göre, cihazın kullanımıyla ilgili eğitim almak üzere 1 doktor ve 1 hemşire yurt içi ve yurt dışına gönderilerek özel eğitim aldırılacak.

Ancak bu adım, cihazların alımı esnasında bu konuda bir planlama yapılmadığı ve personelin önceden eğitilmediği gerçeğini değiştirmiyor.

Bu durum, hastane yönetiminin cihaz alım sürecinde yeterli öngörüyü yapmadığı yönündeki eleştirileri de beraberinde getiriyor.

Bu gibi yüksek maliyetli tıbbi cihazların, sadece satın alınması değil, aynı zamanda operasyonel olarak kullanılabilmesi için gerekli insan kaynağının da hazır olması gerekiyor.  SDÜ Tıp Fakültesi’nde yaşanan bu sorun, kaynakların etkin bir şekilde kullanılmadığına dair endişeleri artırmış durumda.

Cihazın alınmasının ardından bir süre geçmesine rağmen, personel eğitimlerinin henüz tamamlanmamış olması, hastanenin kaynak planlamasında ciddi eksiklikler olduğunu gözler önüne seriyor.

Alternatif Yatırımlar Mümkün müydü?

35 milyon TL gibi yüksek bir bedelle alınan bu mikroskopik cerrahi ve endoskopi setinin yanı sıra, hastanenin diğer ihtiyaçlarına da kaynak aktarılabileceği de tartışılıyor.

İddialara göre, aynı bütçenin bir kısmı daha acil ihtiyaçlara yönlendirilerek, örneğin bir MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) cihazı alınabilirdi. Bu nedenle 35 milyon TL’lik bütçeye biraz daha kaynak sağlayıp bu tür cihazlara yönlendirilmesi, bölge halkı için daha faydalı olabilirdi.

Hastane Yatırımlarının Planlanması ve Şeffaflık Beklentisi

Özellikle yüksek maliyetli tıbbi cihaz alımlarında sadece cihazın satın alınması değil, o cihazı kullanacak uzman personelin eğitimi, cihazın entegre edilmesi ve diğer bölümlerin ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalı.

Kamuoyunda oluşan beklenti, hastane yönetiminin bu süreçte daha şeffaf olması yönünde.

İlgili birimlerden yapılacak bir açıklama, hem personel eğitimlerinin durumu hem de cihazın ne zaman kullanılmaya başlanacağı bu cihaza kaç hastanın başvurduğu, gerçekten bu yüksek maliyetli cihaz aciliyet gerektiriyormuydu konusunda soruları yanıtlayabilir.

HABER MERKEZİ

DİĞER HABERLER