5.Uluslararası Shakespeare Festivali başladı
Süleyman Demirel Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölümü ile Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü tarafından düzenlenen “5. Uluslararası Shakespeare Festivali”, SDÜ Akademik Sosyal Yaşam Alanı’nda Kortej yürüyüşü ile başladı.
Kortej yürüyüşünün ardından, GSF Muhsin Ertuğrul Sahnesinde festivalin açılış töreni gerçekleştirildi. Törene, İnsan ve Doğa Bilimleri Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Şekerci, Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Şule Özün, GSF Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müşerref Öztürk Çetindoğan, Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Fatih Nalbantoğlu, akademik kadro ve öğrenciler katıldı.
Festivalin açış konuşması Sahne Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müşerref Öztürk Çetindoğan tarafından gerçekleştirildi.
Doç. Dr. Öztürk Çetindoğan konuşmasında festivallerin düzenlenmesinde emeği geçen Prof. Dr. Özdemir Nutku ile Prof. Dr. Hülya Nutku’yu anarak başladı. Doç. Dr. Öztürk Çetindoğan, Shakespeare’in eserlerinin insana insan olmayı öğrettiğini belirterek, “Shakespeare seyircisi akıllı seyircidir. Shakespeare'in tragedyalarında hiç düşünmediğinizi düşünürsünüz. Sizi sürekli bir kuşku halinde bırakır. Shakespeare'i yaşam ve ölüm olarak görürüm. Bize hep o sınırda nasıl yaşadığımızı hatırlamamız için yazmıştır bana sorarsanız. Hayran bırakır. İyi bir sahneleme izliyorsanız, Shakespeare komedyasında komedinin insanı nasıl yaşama sevinciyle doldurduğunu hissedersiniz. Çok güzel bir festival olsun hepimiz için. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.
İnsan ve Doğa Bilimleri Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Şekerci sanatın toplumların hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu vurgulayarak sanata değer vermeyen toplumların unutulmaya yüz tutacağının altını çizdi. Prof. Dr. Şekerci şöyle konuştu: “Edebiyat, aslında size soru sorup cevap vermez. Sorgulatarak cevabı size bırakır. Edebiyatın ana türlerinden olan tiyatro veya drama da aslında hayata tutulan bir aynadır. Edebiyatın yaptığı veya tiyatronun yaptığı realitenin illüzyonunu gösteriyor. Sanat sevildiği toplumlarda yaşar. Eğer sevilmiyorsa sanat o toplumları terk eder. Birinci ideolojinizin sanat olmasını edebiyat olmasını diliyorum.”
Doç. Dr. Şule Özün ise yaptığı konuşmada, “GSF Sahne Sanatları Bölümü ile disiplinlerarası bir festivalimiz var. Çok gurur duyuyoruz. Edebiyat teorisinde bir eser uzun süre aynı beğeni ile kalabiliyorsa, aynı tepki ile okunabiliyorsa o eser ölümsüzdür. Shakespeare’in bütün eserleri böyle, üzerine birçok akademik çalışma yapılmış ve halen çalışmalara devam ediyoruz. Sanat böyle bir şey, denklemi yok, bir tek doğrusu yok. Shakespeare’in bütün eserleri insan demek, insan doğası demek. O yüzden ölümsüzlük demek. Ben çok gurur duyuyorum, bölümümüzden böyle bir festival çıkması, üniversitemizde ses bulması, etkileşim bulması adına emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.” ifadelerini kullandı.
Festival, 6 ulusal, 4 uluslararası Shakespeare oyununu 23 Mayıs 2025 tarihine kadar seyirciyle buluşturacak.