55 derece sıcakta ekmek yapıyorlar
DOĞUKAN ACAR- Isparta’da Çelebiler Mahallesi’nde fırıncı İsmail Arıkan, mesleğini babasından devraldığını ve yeri geldiğinde 55 derece sıcakta ekmek ürettiklerini söyledi. Fırıncılık mesleğinin son temsilcileri olduğunu söyleyen Arıkan, makineleşme yüzünden artık elde üretilen ekmeklerin azaldığını söyledi.
Arıkan, fırıncıların şartlar ne olursa olsun ekmek çıkardığını, pandemide bile halka hizmet verdiklerini söyledi. Arkan açıklamasında; “Babam Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden 1968 yılında Isparta’ya geldi. O zamandan beri Isparta’da fırıncılık yaptı. Baba mesleği olunca ben de küçüklükten beri fırıncılık yapıyorum. İlkokula giderken elemanımız olmazdı, babam akşamları beni fırına götürürdü. O zamanlar miniyeti (ekmek hamurlarının konduğu, gözlere bölünmüş tahta kalıp) zar zor kaldırır babama verirdim, ekmek dizerdim. Fırında işlerim bittikten sonra okula giderdim ve derslerde yorgunluktan uyuyup kalırdım. Şu an 53 yaşına geldim ve hala mesleğimi devam ettiriyorum. Yaz kış demeden vatandaşa hizmet vermeye devam ediyoruz. İşimizin başındayız. Kelaynak gibi neslimiz tükeniyor. Mesleğin son temsilcileriyiz çünkü çırak yetişmiyor. Makineleşme başladı ve insan gücü azaldı. Ama makine ürünü ile elde yapılan ekmek arasında her zaman lezzet farkı olur. Fırının içi şu an 260 derece ve buradaki ortam sıcaklığı 50 derecedir. Öğleden sonra pide çıkardığımız için fırın 280 derecelerde oluyor ve ortam sıcaklığı 55 derecelere kadar çıkıyor. Fırıncının bayramı yoktur. Pandemide de ekmek çıkardık, Allah korusun savaş çıksa yine bu ekmek çıkarılır. Ekmek en temel ihtiyaçtır, domates soğan et yemese de yaşar ama ekmeksiz olmaz. Bizden sonra fırıncılık mesleği bitiyor. Ekmek üretimi tamamen otomasyona geçecek. Fırında diyet, tam buğday, ekşi mayalı, Trabzon Vakfıkebir, sarı buğday ekmeği gibi 15 çeşit ekmek çıkarıyoruz ve bu ekmeklerin her biri el ile yoğuruluyor. Sonrasında taş fırında pişiriliyor. Yeri geliyor 24 saat çalıştığımız oluyor” şeklinde konuştu.
Arıkan, fırıncıların da gece gündüz çalıştığını ve emekli olma şartlarının iyileştirilmesi gerektiğini söyledi. Arıkan; “Akü fabrikalarında çalışanlar, demir çelik fabrikasında çalışalar, yeraltı işlerinde çalışanları gibi bazı meslek grupların yıpranma payı nedeniyle 5 yıl erken emeklilik hakları var. Biz de gece gündüz çalışıyoruz. Bizden sonra gelecek olan nesillere teşvik amaçlı 5 yıl erken emeklilik hakkı tanınsa çok güzel olur” dedi.