AHİLİK KÜLTÜRÜ SDÜ’DE ANLATILDI

Ahilik Kültürü SDÜ’de anlatıldı

06 Mart 2022 Pazar 12:18

Ticaret Bakanlığı ve Süleyman Demirel Üniversitesi işbirliğiyle ahiliğin tarihimizdeki yeri, önemi, sosyal, dini,  kültürel etkilerini paylaşmak amacıyla bir panel düzenlendi.

Zoom uygulaması üzerinden gerçekleştirilen “Ahilik” konulu panelin açış konuşmasını, Isparta Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birlik Başkanı Ahmet Tural yaptı. Ahilik kültürünün öneminden bahsederek sözlerine başlayan Tural, Türk İslam tarihinde önemli bir yeri olan ahiliğin, tüm dünyaya örnek olabilecek ticari ve sosyal öğretileri de içinde barındırdığını söyledi. Tural, “Asırlar önce Anadolu topraklarında hayata geçen ahilik anlayışının temelinde toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma oluşturmak vardır. Bu anlayışa göre, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin herkese eşit muamele yapılmıştır. Ahilik, çalışmak ve üretmek alın teri ile kazanmak anlayışına bağlıdır. Ahilik, günümüzde rehber niteliğindedir. Gelecek nesillere aktarılacak mirasımızdır.” dedi. Tural, Isparta Esnaf ve Sanatkarları Odaları olarak yaptıkları faaliyetler hakkında da bilgi verdi.

Esnaf, Sanatkarlar ve Kooperatifçilik Genel Müdürü Necmettin Erkan, Türk İslam medeniyetinin temel hususlarından biri olan ahilik teşkilatı ve mimarı Ahi Evran’ı anlamak ve anlatmak amacıyla düzenlenen panelin başarılı geçmesini dileyerek “Geçmişini bilmeyen geleceğini de bilemez. Asırlardır süren birlik ve beraberliğimizin maddi ve manevi temellerini hazırlayan ahilik gibi değerlerimizi bilmek, anlamak ve uygulamak özellikle siz gençlerimiz için büyük önem taşıyor. Ahilik evrensel değerler üzerine kurulu bir hayat rehberidir. Zamanın ötesindeki misyonu ve duruşuyla topluma ve ticaretle uğraşan herkese yol göstermiştir. Ahilik kültür ve felsefesi hedeflerine emin adımlarla yürüyen ülkemizin ve milletimizin yol göstericisidir.” diye konuştu.

Ahilik sisteminde toplum çıkarının esas olduğunu belirten Erkan, ahilik kavramının “paylaşmayı”, “sosyal adaleti”, “dürüstlüğü” ve “işini iyi yapmayı” merkezine aldığını söyledi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı da ahilik geleneğinin bin yıllık bir geçmişe dayandığını dile getirerek ahilik kurumu ile ilgili bilimsel alanda yapılacak çalışmalara üniversite olarak destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Ahilik kurumunun farkındalığının artırılması gerektiğine dikkati çeken Çarıkçı, şunları kaydetti: “Türk medeniyetinin ürettiği ahilik kurumu ile ilgili yapılan çalışmaların çok önemli olduğunu; üniversitelerin de bu çalışmaların içerisinde yer alması gerektiğini düşünüyorum. Ahilik kurumunun tanıtılması ve farkındalığının artırılması noktasında yabancı dilde yazılmış makaleler başta olmak üzere bilimsel içeriğe destek vermeye hazırız.”

Açış konuşmalarının ardından İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Gövdere moderatörlüğündeki İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Sarıkaya’nın katılımıyla  “Ahilik ve Fütüvvetnameler” konulu ve İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin Kaleli’nin konuşmacı olarak yer aldığı “Osmanlı Toplumunda Sosyal Güvenlik ve Ahi Sandığı” konulu panellere geçildi.

 

DİĞER HABERLER