Kış mevsiminde Türkiye'nin en kirli havasının yaşandığı Isparta'da artık temiz hava alacağız. Genç girişimci Osman Korkut'un &Beda Pellet adını verdiği yakıt hem duman çıkarmıyor, hem de insan ve çevre sağlığını tehlikeye düşürmüyor.
Isparta’nın kirli hava sorununa neşter vurdular. Odun talaşından elde edilen ve Türkçe adı Pelet olan ‘Beda Pellet’ bizlere temiz hava solutacak. Beda Pellet firması yetkilisi Osman Korkut, konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi: “Hava kirliliğini önleyici çevreci yakıt elde ettik. Yani geçmiş yıllarda kullanılan odun yakıtını daha modern bir hale getirdik. Birçok Avrupa ülkesinin kullandığı yatık türünü Türkiye’de 3. olarak Isparta’mız kullanacak. Halkımız da bu girişimimize olumlu bakıyor. Ancak şu var, vatandaşlarımız bunu ilk kullanan olmak istemiyor. Bu sorunu da çözdük mü, ilimiz temiz hava ile anılacak. Ayrıca bizim yakıtımız normal fosil yakıtlara oranla daha ucuz. Bunun kullanıldığı evlerde is ve duman çıkmıyor. Kül oranı da sadece % 1, çevreci ve doğa dostu bir yakıt türü. İnsan sağlığına diğer fosil yakıtlar gibi zararı bulunmuyor. İlimizde orman endüstri atıkları yüksek miktarda bulunduğu için ham madde sıkıntısı da yaşamıyoruz. Şunu da belirtmek isterim ki kesinlikle Beda pellet’i üretmek için doğadan ağaç kesilmiyor” dedi.
Talaş, yonga gibi ahşap atıklarından ve tarımsal atıklardan elde edilen peletin ülke genelinde kullanımını artırmayı hedefleyen Osman Korkut, ürünün konutlardan sitelere, fabrikalardan fırınlara, mangaldan çiftlik ve seralara kadar her yerde kullanılabildiğini söylüyor.
Korkut, konuya ilişkin bilgileri şu sözlerle verdi: “"Testere talaşı, planya talaşı, yonga, kabuk gibi materyaller kurutulup öğütülerek talaş haline getirildikten sonra kimyasal bağlayıcı maddeler eklenmeden yüksek basınçla sıkıştırılarak presleniyor ve 6-8 mmçapında pelet adı verilen yakıt parçacıkları oluşuyor. Pelet, odun dışında tarımsal atıklardan da yapılıyor. Başka bir biyokimyasal olan biyobriketin üretimi de pelet üretimi gibi yapılıyor. Ebat olarak daha büyük ve uzun olan biyobiriketlerde hammadde olarak orman artıkları, fabrika artıkları ve tarımsal artık kullanılıyor" bilgisini verdi.
Korkut: “"Pelet ve biyobiriket atık ürün olması, yenilenebilir ve sürdürülebilir bir kaynak niteliği taşıması, fosil kaynaklı yakıt ithalini azaltmasıyla avantajlı bir geri dönüşüm sağlıyor. Yakıt olarak peletin verimliliğine gelince; bir kilo odun peleti yaklaşık 4500-5000 kcal/kg yani 5 kW enerji değerinde. Başka bir deyişle 1 ton pelet, 450-500 litrefuel-oil'e eşit.
Pelet konutlarda, sitelerde, fabrikalarda, fırınlarda, mangallarda, çiftlik ve seralarda rahatlıkla kullanılabilir. Pelet kullanımı, çevre ve insan sağlığı açısından da önem taşıyor. Ayrıca pelet yakıtının Avrupa'daki yaygın kullanımı, bu kulvardaki tüm iş kollarında ihracat yapma fırsatını da doğuruyor. Isınma sektöründe açılan yeni iş kollarıyla sektöre gelen canlılık, yeni istihdamlar da sağlıyor"
AVANTAJLARI
%100 yerli öz kaynaklarımızdan üretilmesi. Sürdürülebilir bir kaynak olması. Fosil kaynaklı yakıt ithalatının azaltılması ve ülke ekonomisine katkı sağlaması. Çevre ve insan sağlığı açısından kabul edilebilir olması. Kullanımı sonrasında atık miktarının çok az olması. Diğer fosil yakıtların kullanımına nazaran daha az tehlikelidir. Elektirik enerjisi üretiminde kullanılabilir olması. Odun pelet ısıtma sistemleri, ozon dostudur ve Kyoto Protokolüne göre kabul edilebilir CO salınım eşik değerlerinin altındadır. Katı yakıtlı sistemler içinde en temiz yanma sistemi pellet yakma sistemleridir. Odun pelletleri dünyanın her yerinde temin edilebilecek rafine bir biyokütledir. Odun pelletlerinin nakliyesi çok kolaydır, ferdi sistemler için paket halinde satın alınabilir veya merkezi ısıtma sistemleri için, tıpkı mazot tankerleri ile kalorifer yakıtlarının binanın deposuna bir hortum ve pompa sistemi ile nakledildiği gibi, nakledilerek depolanabilir. Ticari pellet üretimi için ağaç kesilmesi gerekmez. pellet ormanın atığını değerlendirir. Bu yönü ile kolayca tutuşabilir orman artıklarının toplanması sonucu, ormanların yangına karşı da korunmasına katkı sağlar. Oduna oranla depolanması için çok daha fazla az yer gerektirir. Klasik katı yakıtlı sistemlerde, bacalarda önemli oranda kreozot (katran ruhu) oluşur. Pellet sistemlerde ise kreozot hemen hemen hiç yoktur. Bu nedenle bir baca olmaksızın da dışarı egzost edilebilir. (hermetik kombilerde olduğu gibi)
PELET SOBASI
Pelet ısıtıcılar soğuk kış günlerinde sizin en yakın dostlarınızdır. Merkezi ısıtmanın bulunmadığı yerlerde sizin kolayca ısınmanızı sağlar. Bunun yanı sıra mevsim geçişleri ve merkezi ısıtma sisteminin kapalı olduğu durumlarda alternatif ısıtıcı olarak kullanılabilir. Gösterişli ve ekonomiktir ...
GÖSTERİŞLİ VE EKONOMİK
Pelet ısıtıcıları kolay kullanımları ve taşınabilir olması sayesinde, istediğiniz oda ya da ortamda kullanma özgürlüğüne sahipsiniz. Pelet ısıtıcılar yakıtı tamamen ısıya dönüştürdüğü için enerji kayıplarını önler, Evinize hızla yayılan ısı size tasarruf olanağı sunarken, diğer yanda soğuk kış günlerinde, yaz sıcaklığını hissetmenizi sağlar.
ÖNCE GÜVENLİK
Tüm ısıtıcılarımız yetersiz oksijene, sarsılma ve devrilmeye karşı sensor ile donatılmış ve sizin güvenliğiniz için olası bir olumsuzluk durumunda kendisini otomatik olarak kapatmaya hazırdır. Tüm modellerimiz 2 yıl garantilidir. Pelet ısıtıcınızı keyif alarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.
PELET KALORİFERİ
Kullanıcının ısı seviyesini rahatça kontrol edebileceği bir tasarıma sahiptir. Standartlara uygun iç yalıtımı ve yakıtı yüksek verimle yakan pelet brülörü sayesinde yakıttan tasarruf sağlar. Kalorifer kazanında uygun yanma düzeyi doğaya zarar veren gazların oluşumunu engellemiştir. Çevre kirliliği oranı sıfırdır.