Isparta Şehir Hastanesi’nden Dünya Aşı Haftası’na Özel Açıklama
Isparta Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Ergün Güleşçi, Dünya Aşı Haftası kapsamında aşılama hakkında önemli bilgiler paylaştı. Her yıl milyonlarca hayat kurtaran aşılama, en etkili, düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden biri olarak öne çıkıyor. Dr. Guleşçi, aşılama ile yalnızca aşılanan bireylerin değil, toplumda bağışıklanmış kişilerin hastalıkların dolaşımını engelleyerek aşı olmamış kişilerin de korunmasına yardımcı olunduğunu vurguladı.
Aşı Haftası’nın Amacı:
Aşı Haftası, her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanarak, aşılamanın toplumsal farkındalığını arttırmayı hedefliyor. Aşı ile önlenebilir hastalıkların daha fazla çocuk ve yetişkin tarafından engellenmesi, bu hastalıklardan kaynaklanan komplikasyonların ve ölümlerin önlenmesi amaçlanıyor.
Türkiye'de Uygulanan Aşılar:
Dr. Güleşçi, ülkemizde çocukluk döneminde 13 hastalığa karşı aşılama yapıldığını belirtti. Bu hastalıklar arasında Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Çocuk Felci, Hepatit B, Hepatit A, Suçiçeği, Haemophilus İnfluenzae Tip B ve Pnömokok yer alıyor.
Risk Gruplarına Aşı Önerisi:
Bağışıklık sistemi zayıf olan risk gruplarına aşılamanın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Dr. Guleşçi, kronik kalp, akciğer, karaciğer ve böbrek hastalıkları, diyabet, kanser tedavisi gören hastalar gibi durumlarda bağışıklık sisteminin zayıfladığını ve bu kişilerin enfeksiyonlara daha yatkın hale geldiklerini belirtti. Özellikle pnömokok enfeksiyonu ve grip gibi enfeksiyonların aşı ile önlenebileceği ve zona hastalığının da zona aşısı ile korunabileceği ifade edildi.
Aşıların Gereksiz Antibiyotik Kullanımını Azaltması:
Aşıların yalnızca hastalıkları önlemekle kalmadığını, aynı zamanda gereksiz antibiyotik kullanımını da engellediğini vurgulayan Dr. Guleşçi, çocuklukta hafif geçen hastalıkların erişkinlerde ağır seyredebildiğine ve bu hastalıkların tedavisinde antibiyotiklerin kullanıldığını ancak bu durumun tedavi yönetimini zorlaştırabildiğini söyledi.
Aşıların Güvenliği ve Takibi:
Türkiye'deki aşıların Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından onaylandığını ve İyi Üretim Prosedürleri kurallarına uygun şekilde üretildiğini belirten Dr. Güleşçi, aşıların test edilmesinin yanı sıra, Ulusal Referans Laboratuvarları tarafından da kontrol edilerek uygunluklarının kanıtlandığını açıkladı. Ayrıca, aşıların soğuk zincirinin kesilmemesi için sıkı takiplerin yapıldığını ve her aşamanın elektronik sistemle izlenerek güvenli bir şekilde kullanıma sunulduğunu ekledi.
Aşılamanın Sağlık, Ekonomi ve Sosyal Kazanımları:
Dr. Güleşçi, aşılama işleminin yalnızca sağlık açısından değil, ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağladığını söyledi. Aşıların, hastalıkların önlenmesiyle sağlık harcamalarının azalmasına, iş gücü kayıplarının önlenmesine ve toplumun genel refah seviyesinin artmasına katkı sağladığını belirtti.