Aşılar güvenli ve etkilidir
Yalvaç Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Berire YAVUZ, “21-27 Nisan Dünya Aşı Haftası” olması nedeniyle yaptığı açıklamada, aşı karşıtlığının insan sağlığına zarar verdiğini vurgulayarak, “Bilimsel araştırmalar, aşıların güvenli ve etkili olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.” dedi.
Dr. Yavuz, konuyla ilgili şu önemli bilgileri verdi:
“Aşılar, her yıl dünya genelinde milyonlarca insanın hayatını kurtaran modern tıbbın en büyük başarılarından birisidir. Çiçek hastalığının dünya üzerinden silinmesi, çocuk felcinin birçok ülkede ortadan kaldırılması gibi başarılar, aşı uygulamaları sayesinde mümkün olmuştur. Günümüzde kızamık, boğmaca, difteri, tetanoz ve hepatit B gibi pek çok bulaşıcı hastalıktan korunmada en önemli etken aşı uygulamalarıdır.
Günümüzde aşılar çeşitli türlerde üretilmekte olup, her biri bağışıklık sistemini farklı yöntemlerle mikroorganizmalara karşı hazırlar. Aşı uygulandığında, bağışıklık sistemi hedef mikroorganizmayı tanır ve ona karşı antikor üretir. Böylece kişi, aynı etkenle tekrar karşılaştığında ya hastalanmaz ya da hastalığı hafif geçirir. Bu sayede ciddi seyredebilecek birçok enfeksiyonun önüne geçilir; kalıcı sekel ve ölümler büyük ölçüde engellenmiş olur.
Tüm aşılar, kullanıma sunulmadan önce detaylı testlerden geçirilir. Ülkemizde kullanılan aşılar, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği kalite standartlarına uygun olarak üretilmekte ve güvenliği hem ulusal hem de uluslararası laboratuvarlarda denetlenmektedir. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen aşılama programı kapsamında, çocukluk çağı aşıları ücretsiz olarak sunulmakta, bağışıklama hizmetleri toplumun her kesimine ulaştırılmaya çalışılmaktadır.
Savaşlar, göçler ve aşı karşıtlığı gibi durumlar aşılama programlarının sürdürülebilirliğini zorlaştıran etkenlerdendir. Aşılamaya yönelik bilimsel temeli olmayan yanlış bilgiler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de zaman zaman aşı tereddütüne yol açmakta ve toplum sağlığını riske atmaktadır. Oysa bilimsel araştırmalar, aşıların güvenli ve etkili olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ne yazık ki, son yıllarda aşı karşıtlığının da etkisiyle daha önce kontrol altına alınmış bazı bulaşıcı hastalıkların yeniden artış gösterdiği gözlemlenmektedir.
Aşı Haftası kapsamında sadece çocukluk çağı aşılarına değil, aynı zamanda erişkin dönemde yapılması gereken bağışıklama uygulamalarına da dikkat çekilmelidir. Özellikle her yıl tekrarlanması önerilen grip aşısı, 65 yaş üstü bireyler ve kronik hastalığı olanlar için büyük öneme sahiptir. Kronik hastalığı olanlar ve ileri yaştaki bireyler, zayıflayan bağışıklık sistemleri nedeniyle enfeksiyonlara karşı daha hassas hale gelir. Bu nedenle, özellikle bu risk grubundaki kişilerin aşılarını aksatmaması büyük önem taşır.
Aşılama, yalnızca bireyi hastalıklardan korumakla kalmaz, aynı zamanda toplum genelinde bağışıklık sağlamaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireylerin korunabilmesi, çevresindeki kişilerin sağlıklı olmasına bağlıdır. Bu nedenle, aşılama toplumsal bir sorumluluktur. Sağlıklı bir toplumun temeli, koruyucu sağlık hizmetlerinin etkin şekilde uygulanmasına dayanır. Aşılar sayesinde pek çok enfeksiyon hastalığı önlenebilir hem bireyler hem de toplum, ciddi sağlık sorunlarından korunmuş olur.”