hastalarını yakından ilgilendiren konuyla ilgili Özel Şifa Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gökmen Kum Gülkent'e konuştu
Türkiye, yaz mevsiminin en sıcak günlerini yaşıyor. Sıcak havalarda dengesiz beslenme, sıvı ve tuz kaybı kalp krizine zemin hazırlıyor. Kalp ve tansiyon .
Yaz aylarında kalp krizi riskinin arttığına dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Gökmen Kum, sıcaklığın kalp ve böbrek yetmezliğine neden olabileceğini söyledi.
Kalp ve tansiyon hastalarının sıvı tüketimlerini artırmaları gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Uzm. Dr. Kum, “Sabah yürüyüşlerinden de uzak durmaları gerekir” diye konuştu.
Kum konuşmasına şöyle devam etti: “Sıcaklığın ve nem oranın artmış olduğu bu günlerde özellikle hipertansiyon hastaları bedeni zorlayıcı fiziksel aktivitelerden uzak durmalı. Sıcaklığın yükseldiği öğle saatlerde mümkün olduğunca dışarıda bulunmamalı, tansiyon ilaçlarını düzenli olarak kullanmalı, periyodik olarak tansiyon takibi yapılmalı. Yüksek sonuçlar alınıyorsa müdahale gerektirebilir. Su içmek, uzmanların sürekli uyarmasına rağmen toplumumuzda hala yaygın bir davranış haline gelmeyen bir eylem. Diğer taraftan, su tüketirken bazı konulara dikkat edilmesi gerekiyor. Bilinçsizce içilen fazla su böbrek rahatsızlıkları gibi çeşitli sağlık sorunları yaratabilir. Yaz sıcaklarının başlamasıyla vücudumuz her zamankinden daha fazla sıvı kaybediyor. 60 kiloya kadar olan yetişkin bir insanın günde 2 litre sıvı tüketmesi gerekirken, 100 kilonun üzerindeki kişilerin ise günde yaklaşık 3 litreye kadar sıvı ihtiyacı oluyor. Günlük kalori ihtiyacı ve su tüketimini dengelemek önemli. Gece yatmadan önce ve sabah kalkar kalkmaz bir bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Yoğun çalışanlar ise 1 litrelik su şişesini çalışma masasında bulundurarak içtikleri su miktarını takip edebilir. Su içmek için susamayı beklemeyin. Bilgisayarlarınıza hatırlatmalar koyabilir veya masaüstlerine su içmelerini hatırlatan notlar asabilirsiniz. Arabalarında ve çantalarında sürekli su bulundurun. Oysa hepimiz kalp krizi geçirmeyle ilgili risklerimizi, mümkün olanlarını bilmek, kontrol altına almak veya azaltmak zorundayız. Önemli bir nokta da şu: Özellikle sıcak ve nemli yaz günlerinde muhtemel bir kalp krizine karşı daha dikkatli ve uyanık olmak durumundayız. Bu, özellikle “kalp krizi riski yüksek” kişiler için çok önemli. Çünkü sıcak ve nemli havalarda, aşırı yorgunluk, fazlaca alkol tüketimi, ağır yemekler, uzun süre sıcakta kalmak, uykusuzluk gibi basit dikkatsizliklerle birleşince kalbi ciddi ölçüde etkileyebiliyor, hatta kalp krizine bile yol açabiliyor.
Sıcak havalarda kalp krizi riskinin artmasının birçok nedeni var. Özellikle tansiyonu yüksek olanlar, şeker hastaları, önceden kalp krizi geçirenler, stend takılmış ya da bypass ameliyatı yapılmış olanlar sıcaklardan fazlaca etkileniyor. Bu nedenle bilhassa kalp hastalarının çok sıcak saatlerde evlerinden çıkmamaları, güneş altında uzun süre kalmamaları, terle kaybettikleri sıvıyı, süratle yerine koymaları, serin, nem oranı düşük, rahat ortamlarda- gölge yerlerde- istirahat etmeleri gerekiyor.”