Babasının izinde
HABER/Gizem SARIKAYA- Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü’nden birincilikle mezun olan Şeyma Nur Atalar (22), deri sanatçısı olan babası İbrahim Atalar’dan (47) aldığı ahilik postu ile mesleğini devam ettiriyor.
Küçük yaşlardan itibaren babasının mesleğine ilgi duyduğunu söyleyen Atalar, kendisini bu alanda geliştirdiğini ifade etti. Üniversitede aldığı eğitimle minyatür boyamalara yöneldiğini belirten Atalar, eserlerinde Isparta’nın tarihini anlattığını söyledi.
Atalar, mesleğini devam ettirmek ve gelecek nesillere aktarmak istediğini belirterek, açıklamasında; “Şu anda evde babamla beraber deri işlerini devam ettiriyorum. Farklı hocalarımdan ve üniversiteden aldığım eğitimden sonra tasarımlar yapmaya başladım. Bu tasarımları babam deriye aktardı. Bu tasarımları Isparta’nın sözlü tarihini anlatarak oluşturdum. Babam tasarımlar deri aktarıp, işleyip yaktıktan sonra bana veriyor. Ben de tekrardan altın ve çeşitli boyalarla renklendirmesini yapmaya başladım. Küçüklüğümden beri babam evde zaten çalışıyordu. Ben de babamdan gördükçe hevesleniyordum. Sonra bana da gösterdi, öğretti. Ben de yapmaya başladım. Babam ilk başta sadece yakmayı yapıyordu sonra kabartmayı ekledi. Ben de onun üzerine üniversiteden sonra boyamayı ekledim. Bu şekilde devam ediyoruz. Bu mesleği devam ettirmek, sonraki nesillere de aktarmak istiyorum. Benim yaşlarımda deri üzerine uğraşan çok yok diye biliyorum. Babamın birkaç öğrencisi var ama onlarda bu gibi yapmıyorlar. Ben daha çok okulda aldığım eğitimden sonra minyatür tarzında boyadığım için diğerlerinden biraz farklı. Gençlere tavsiye ediyorum çünkü bunun tasarımını yaparken belirli araştırmalar yapmak gerekiyor. Bu tasarımları yaparken araştırmadan dolayı tarihi ve gündelik olarak birçok şey öğreniyorum. İnsan, kendi tasarımını oluşturup, bunları ortaya çıkarınca mutlu oluyor ve kafası dağılıyor. Onun için gençler bunu deneyebilir” diye konuştu.
1 ESER, 2 SANATÇININ ELİNDEN ÇIKIYOR
İbrahim Atalar, kızının tasarım ile boyama, kendisinin ise dövme ve kabartma işlemini yaptığını böylelikle 1 eserin, 2 sanatçının elinden çıktığını söyledi. Isparta tabakhanesinde son ahi kuşağını alan kişi olduğunu kaydeden Atalar, kızının kendini geliştirmesiyle birlikte postunu ona verdiğini ifade etti.
Kızıyla, sanatını devam ettirdiği için gurur duyduğunu belirten Atalar; “Şeyma Nur, çocukluktan beri yanımızda yetişti. Güzel sanatlarda okudu. Hem alaylı hem mektepli olarak yetişti. Benim yaptığım deri işlemenin üzerine kendisi tasarımlar yapmaya başladı. Tasarımlarını kızım yapıyor, ben dövmesini kabartmasını yapıyorum. Tekrar kızıma veriyorum. Yani 1 eser, 2 sanatçının elinden çıkmış oluyor. Beraber eski mahalleleri gezerek, Isparta’nın sözlü tarihini işliyoruz. Kızım hayalinde olanları deriye aktarıyor. Ben de kabartıp, tekrar kendisine veriyorum, o da boyuyor. Ben Isparta Tabakhanesinde son ahi kuşağını alan ustasıyım. Biz de usta olana ‘post verme’ olayı oluyor. Usta olmak içinde, ustanın yaptığının aynısını yapman ve üzerine de bir şey katman gerekiyor. Kızım da benim yaptığımın aynısını yaptıktan sonra üzerine boya ve tasarım kattı. Benden fazlasını yaptı. Biz de ona postumuzu verdik. Kızımla çok gurur duyuyorum çünkü benim sanatımı devam ettiriyor. Isparta’da bu şekilde, benim tarzımda çalışan sadece kızım var” şeklinde konuştu.