BAHAR DÖNEMİ VE SAĞLIKLI BESLENME

Bahar Dönemi ve Sağlıklı Beslenme

28 Mart 2021 Pazar 16:38

FORMULA Sağlıklı Beslenme Danışmanlığı ve Diyet Mutfağı Sahibi Dilara Saraç, bahar dönemi ve sağlıklı beslenme ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Kışa yavaş yavaş veda ederken bahar döneminde beslenme ile ilgili dikkat etmememiz gereken noktalar neler?

Bu geçiş döneminde metabolizmada bazı uyum problemleri görülmektedir. Genellikle kas ağrıları, halsizlik, yorgunluk, mutsuzluk, unutkanlık ile kendini hissettiren bahar yorgunluğu ve mide-bağırsak problemleri görülmektedir. Bu durum ise bizlerin iş performansını ve yaşam kalitesini düşürmektedir.

B vitamini kaynaklarını tüketmek:

B vitamini içeren besinlere beslenmemizde yer vermek bu dönemde bizlere yardımcı olacaktır. B vitamini kaynakları: Fıstık, fasulye, mercimek, fındık ve tahıl ve pirinç kabuklarında, balık, et, karaciğer, süt bezelye ve yumurtada, tahıllar, kepekli ekmek şeklinde örneklendirilebilir. Unutulmamalıdır ki eğer özel bir durum yoksaVitamin ve mineral ihtiyacınızı preparatlardan değil baharda taze taze yetişen sebze ve meyvelerden karşılamak önemlidir.

Bahar döneminde bizlere yardımcı olacak bir diğer besin maddesi çilektir.

İçeriğindeki potasyum yoğunluğundan dolayı bahar stresine ve yorgunluğuna iyi gelen bu meyve, yükse oranda su ve posa içerir. Vücut direncinin arttırılmasında ve bağışıklık destekleyici etkiye sahiptir. Yüksek posa içeriğinden dolayı kan şekerini dengeler.

 

Kafein tüketimini azaltıp sıvı alımını arttırmak

Bahar aylarında vücuttan sıvı kaybı artmaktadır. Bu nedenle sıvı tüketimi artırılmalı, günde en az 12 bardak su içilmelidir. Yüksek miktarlarda alınan kafein kalp çarpıntısına ve vücutta su kaybına neden olabilir. Kahve, çay, soğuk meşrubatlar, kakao ve benzerleri gibi kafeinli içeceklerin tüketimi azaltılmalı, su tüketimi ise arttırılmalıdır. Antioksidanlardan zengin olan yeşil çay ve C vitamininden zengin kuşburnu bağışıklık sistemini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca Melisa ve papatya genel rahatlatıcı özelliği ile stres kaynaklı uykusuzluk durumlarında tercih edilebilir.

Düzenli egzersiz ve uyku çok önemli

Haftada 150 dakika süreyle yapılacak tempolu yürüyüşü içeren fiziksel aktivite durumu sağlık için yeterlidir. Düzenli egzersiz yapmak vücut ağırlığının dengelenmesine, metabolizmanın hızlanmasına, kan akış hızının dengelenmesine, kişinin kendisini daha sağlıklı ve zinde hissetmesine yardımcı olmaktadır. Metabolizma her gün bir uyuma ve uyanma saatine adapte edilmelidir. En az 6-8 saat aralığında uyku saati belirlenmelidir.

 

Şok diyetlerden uzak durmak

Her dönemde olduğu gibi bu dönemde de hızlı kilo vermek için çeşitli bilimsel olmayan kaynaklardan ulaşılan şok diyetlerden uzak durulmalıdır. Bu tür yöntemler yaşam kalitenizi yavaş yavaş düşürebilir ve sağlığınızı bozabilir. En uygun beslenme şekli yeterli ve dengeli beslenmedir. Diyetisyen kontrolü olmadan kilo vermeye çalışmayın, size uygun olmayan diyet listelerini uygulamayın. Yanlış diyet uygulamaları bağışıklık sistemini düşürür. Bağışıklık sistemimizin en güçlü olması gereken bu dönemde özellikle bu diyet uygulamalarından uzak durulması gerekmektedir.

 

 

DİĞER HABERLER