KURBAN EDİLECEK HAYVANLAR HANGİ NİTELİKLERİ TAŞIMALIDIR?

Kurban edilecek hayvanlar hangi nitelikleri taşımalıdır?

20 Mayıs 2024 Pazartesi 16:08

Kurban Bayramı’nda kurban edilecek hayvanlar, belirli nitelikler taşımalıdır. Isparta İl Müftüsü Muharrem Biçer, kurban edilecek hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olmasının önemli olduğunu dikkat çekerek, açıklamada bulundu.

HANGİ HAYVAN KURBAN EDİLEBİLİR?

Isparta İl Müftüsü Muharrem Biçer, Koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsinden hayvanların kurban edilebileceğini ifade ederek; “Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olması hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Koyunda annesi kadar gösterişli olup, 6 ayını dolduranlar, Keçide 1 yaşını dolduran, manda ve sığır cinsinde 2 yaşını doldurmuş olan hayvanlar kurban edilebilir” dedi. 

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLMAZ?

Hayvanın değerini düşürücü nitelikli kusurların kurbana engel olduğunu belirten Müftü Biçer, şu şekilde devam etti; “Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derece topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı eksik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzuz olması, şaşı, hafif topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikli kusurlar kurbana engeldir. Genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir” ifadelerini kullandı.

DİĞER HABERLER