BAŞKAN ATASOY YÜRÜME ENGELLİLERİN SORUNLARINI ANLATTI 

Başkan Atasoy yürüme engellilerin sorunlarını anlattı 

15 Aralık 2024 Pazar 12:42

HABER/ Ali İhsan TOPAL- Isparta Yürüme Engelliler Yaşam Derneği Başkanı İsmail Hakkı Atasoy, derneğin yürüme engelli bireylerin sorunları aşmak, sosyal hayata kazandırmak amacıyla kurulduğunu söyledi.  

Yürüme engellilerin sorunlarına değinen Başkan Atasoy; “Isparta’da yürüme engelli grubu olarak engelli bireylerin sorunlarını aşmak; kültürel, sosyal, spor alanlarda engellilerin de var olduğunu göstermek ve farkındalık yaratmaktır. Asıl amacımız, engelli vatandaşların sorunlarına dikkat çekmek, engellilerin evlerinden çıkmasını sağlamak ve sosyal hayatın içinde olmalarını teşvik etmektir. Daha önce burada değişik faaliyetler yapıyorduk; resim, müzik kursları, ilk engelli halk müziği korosunu kurduk, konserler verdik. Şu anda çok fazla bir faaliyetimiz yok, çünkü engelliler artık gelmek istemiyor; vefat edenler oldu, motivasyon kaybı yaşandı. Kurslarımız devam edecek. 70 üyemiz var. Gönüllü olan herkesi, fayda sağlayabilecek kişileri inceliyoruz. Bize faydalı olacağını düşündüğümüz kişilerin derneğimize üye olmasını sağlıyoruz. Gönüllülük esası bizim için önemlidir” dedi.

Yürüme engellilerin erişim sorunları, işsizlik ve pahalı sağlık malzemeleri gibi pek çok zorluk yaşadığını anlatan Başkan Atasoy, açıklamasında; “Yürüme engelli bireylerin sorunları çok fazladır. Genelde tekerlekli sandalyesi olan yürüme engellilerin erişimle ilgili sıkıntıları var. Her yere erişemiyoruz. Rampalar ve kaldırımlar gibi konular sorun teşkil ediyor. Biz, Isparta’nın engelsiz ve sağlıklı bir şehir olmasını istiyoruz. İstihdam konusunda devlet, engelli kamu personeli sınavı (EKPSS) açtı. Bununla ilgili engelli bireyler sınava giriyor. Çoğu kişi sınavdan geçmiş ya da belirli bir puan almış, ama atanamamış. Bu da ayrı bir sorun. Onun dışında işsizlik sorunu yaşanıyor. Bizim derneğimizde daha ağır engelli bireyler olduğu için, bazı kurumların yüzde 3 gibi çalıştırma kontenjanları var. Ancak, ağır engelli bireylerin işine yaramayacağı düşünülerek çalıştırmak istemiyorlar. Minimum da olsa bu engellilerden faydalanmak istiyorlar. Ancak böyle düşünmemeleri lazım. Devlet, bu kontenjanı zaten ayırmış ve destek veriyor, ama buna rağmen özel sektör çalıştırmak istemiyor. Özel sektörün bu konuda el atması gerekiyor. Kullandığımız malzemelerle ilgili sıkıntılarımız var. Bir engelli, tekerlekli sandalye almak istese, engelli raporuna rağmen alamıyor çünkü çok pahalı. Bunun dışında, kullandığımız sağlık malzemeleri, sonda, bez gibi diğer sağlık ürünleri ile ilgili de ekstra ücret talep ediliyor. Mesela medikalciler, ilaç firmaları, eczaneler bu konuda zorluk çıkarıyor. Şu anda ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan engelliler daha çok etkileniyor. Çünkü kullandıkları malzemeler oldukça pahalı. Örneğin, akülü sandalye almak mümkün değil, çünkü fiyatı çok yüksek. Belediyeler bazen bu tür yardımlar yapsa da yeterli olmuyor. Bizim grubumuzda bu konuda çok fazla sorun var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu konuda inceleme yapıyor, ancak belirli kriterler var ve bu kriterlere uymayanlar yardım alamıyor. Eğer sosyal bir devletsek, engellilere ve yaşlılara daha iyi bakmamız gerekiyor. Avrupa standartlarını yakalamamız lazımdır” ifadelerinde bulundu.

DİĞER HABERLER