Bayraktar'dan, dondan zarar gören üreticiye destek
TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Isparta'nın Yalvaç ilçesinde yaşanan don afetinin ardından bölgedeki üreticilere destek vermek amacıyla Yalvaç'ı ziyaret etti.
Konya bölgesindeki temaslarının ardından, Akşehir üzerinden Yalvaç'a geçen Şemsi Bayraktar, Yalvaç Ziraat Odası'nda üreticilerle bir araya geldi. Toplantıya, Yalvaç Ziraat Odası Başkanı Ali Sarıpınar'ın ev sahipliğinde TZOB Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Hepokur, Isparta, Konya ve Afyonkarahisar illerinden Ziraat Odası başkanları, Yalvaç Kaymakamı Haluk Şahin, STK temsilcileri, muhtarlar ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Toplantıda konuşan Başkan Bayraktar, don afetinin Türkiye genelinde 65 ili etkilediğini, bazı bölgelerde ürün kaybının yüzde 100'e ulaştığını belirtti. Tarımda yaşanan mevsim kaymalarının üretimi ciddi şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Bayraktar, "Sonbaharda yazı, kışın sonbaharı, ilkbaharda ise karı gördük. Bu değişimler, tarımsal üretimi olumsuz etkileyecek. Önümüzdeki süreçte su kaynaklarımız büyük tehdit altında. Türkiye 2030'dan sonra su fakiri bir ülke haline gelecek" diye söyledi.
'ÇİFTÇİ SAHİPSİZ BIRAKILMAMALI'
Bayraktar, afet sonrasında sahada çiftçilerin yanında olunması gerektiğine dikkat çekerek, "Çiftçi, bugünlerde devletini, örgütlerini ve paydaşlarını yanında görmek istiyor. Sahada yeterince varlık gösterilmiyor, bu büyük bir eksiklik" ifadelerini kullandı. Çiftçinin pek çok kesime ekonomik katkı sağladığını ancak zor zamanlarında yalnız bırakıldığını vurgulayan Bayraktar, "Tohumdan ilaca, mazottan işçiye kadar herkes çiftçiden para kazanıyor, ama çiftçi zor durumda kalınca yanında kimseyi bulamıyor. Bu vefasızlığa son vermemiz gerekiyor" diye konuştu.
'TARSİM'E DÜŞEN GÖREVLER VAR'
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sisteminin yeterince yaygınlaşmadığını belirten Bayraktar, "Şu anda, çiftçilerimizin sadece üçte biri TARSİM sisteminde. Primler yüksek. Burada çiftçimiz bir miktar daha indirim istiyor, destek istiyor. İkincisi, TARSİM'in çalışanlarının, eksperlerinin alanda tespit yaparken hassas olmasını, adil olmasını ve hakkaniyetli olmasını istiyor. Oradan çok ciddi şikayet alıyoruz, bu önemli. Bu şikayetler giderilirse, TARSİM'e daha fazla çiftçimizi alma imkanımız olur" dedi.
BORÇ YAPILANDIRMASI VE TAZE KREDİ TALEBİ
Çiftçilerin, bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, "Üreticinin üretime devam edebilmesi için bu borç yapılandırması, Üreticimiz için fevkalade önemli. Bir de, taze krediye yani ihtiyacı olan bankaya gidebilmeleri. Çünkü, buna ihtiyaçları var. Bunları da hükümetimizden talep edeceğiz" dedi.
'GENÇLER TARIMDAN KOPUYOR'
Tarım sektöründeki yaş ortalamasının 59'a yükseldiğini ifade eden Bayraktar, gençlerin tarımda tutulması için sosyal güvenlik prim desteği gibi teşviklerin hayata geçirilmesini önerdi. Bayraktar, "Gençleri tutamıyoruz. Bakan Bey'e dedim ki bu gençlerin sosyal güvenlik primini ödeyelim. Devlet ödesin, bu çocukları tutmak için bir gerekçedir. Yani bu durum şimdi öyle bir noktaya geldi ki tarım sektörünün pozitif ayrımcılığa ihtiyacı var" dedi.
'GÖÇMEN İŞÇİLERİN ROLÜ'
Tarım sektöründe çalışacak insan bulmanın giderek zorlaştığını belirten Bayraktar, Afgan işçilerin tarım ve hayvancılık sektöründeki önemine değinerek, düzenli göç politikalarıyla bu ihtiyacın karşılanabileceğini söyledi.
'SU YÖNETİMİ VE KURAKLIK TEHDİDİNE DİKKAT'
Kuraklık riskine de dikkat çeken Bayraktar, su verimliliğinin arttırılması ve sulama altyapılarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Bayraktar, "Bizi bekleyen çok büyük bir tehdit var, o da kuraklık. Burada, su randımanı ve su verimliliği dediğimiz olay. Yani, kaynaktan tarlaya gelinceye kadar suyun yüzde 30'unu kaybediyoruz. Böyle bir şeye tahammülümüz yok, böyle bir lüksümüz yok. Su kanallarının, su yatırımlarının bitirilmesi önemli.
'ÇİFTÇİYİ YALNIZ BIRAKIRSAK, SOFRALARIMIZDAKİ ÜRÜNLER DE EKSİLİR'
Bayraklar, "Üretici eğitimi ve piyasa denetimi önemli. Cezaların caydırıcı olması gerekli, yoksa bu durum değişmez. Avrupa'dan farkımız bu. Onlar, sistemi oturtmuş. Türkiye'nin en büyük meslek kuruluşu olarak her ilçede örgütlenmiş durumdayız. Bu yapıyı işlevsel hale getirmeliyiz, umarım daha başarılı oluruz.
Bayraktar, çiftçinin üretimde kalabilmesi için başta hükümet olmak üzere tüm kesimlerin üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek, "Çiftçiyi yalnız bırakırsak, sofralarımızdaki ürünler de eksilir. Gezdiğimiz yerlerde gördüğümüz kadarıyla afetin büyüklüğü tahminimizin üzerinde. Allah böyle bir afeti tekrar göstermesin. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi.
Başkan Şemsi Bayraktar, toplantının ardından zirai don afeti nedeniyle zarar gören Isparta'nın Yalvaç ilçe merkezi ve Taşevi Köyü'ndeki üreticileri ziyaret ederek, armut ve kayısı bahçelerindeki kayıpları yerinde inceledi.