SÜRÜ MERADA, ÇOBAN KARAVANDA

Sürü Merada, Çoban Karavanda

18 Mayıs 2024 Cumartesi 09:52

Isparta’da küçükbaş hayvancılığın gelişmesi adına yürütülen “Sürü Merada, Çoban Karavanda” projesi kapsamında Şarkikaraağaç ilçesi Belceğiz köyünde karavan teslim töreni düzenlendi.

Isparta Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, BAKA ve Isparta ili Damızlık Koyun – Keçi Yetiştiricileri Birliği iş birliği ile hayata geçirilen proje kapsamında 15 karavan çobanlara teslim edildi.

Teslim törenin yanı sıra Belceğiz köyünün Beyşehir gölü kıyısında bulanan mera da yapılan ıslah çalışması sonucu hayvan yetiştiricilerinin kullanıma törenle sunuldu.

Törene Vali Aydın Baruş, Isparta Milletvekilleri Mehmet Uğur Gökgöz ve Av. Osman Zabun, Şarkikaraağaç Kaymakamı Emre Arslan, Şarkikaraağaç Belediye Başkanı Ali Göçer, ilçe kaymakamları, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Vali Baruş törende yaptığı konuşmada “Ülkemiz doğal koşullarına çok iyi uyum sağlayan küçükbaş hayvancılık; nadas, anız ve bitkisel üretime uygun olmayan alanları değerlendirip, et, süt, yapağı ve deri gibi katma değerli ürünlere dönüşmektedir. Özellikle küçükbaş hayvan yetiştiriciliği ülkemiz hayvancılığının yanında kültürel mihenk taşlarımızdan birini oluşturmaktadır. Kırsalda yaşamın odağında yer alan küçükbaş hayvancılık yüzyıllardır beslenme, giyim ve geçim kaynağı olmasının dışında Anadolu kültürünün devamlılığının sağlanmasında önemli bir vazife üstlenmiştir TUİK 2023 yılı verilerine ilimizde 260 bin koyun ve 170 bin keçi varlığıyla toplamda 431 bin küçükbaş varlığı mevcuttur. Anadolu kültür mirasımıza sahip çıkmak, yörük kültürünün devamı sağlamak, gıda arz talep dengesini korumak ve en önemlisi de sürdürülebilir hayvancılığın temini için çobanlarımızın refah seviyesinin arttırmak adına Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından çeşitli projeler hazırlanmıştır. Bunlardan biri de bugün burada toplanmamıza vesile olan "Sürü Merada Çoban Karavanda" projesidir. Proje kapsamında küçükbaş hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı Yalvaç, Şarkikaraağaç ve Sütçüler ilçemizden 100 baş ve üzeri küçükbaş varlığına sahip 15 hayvan yetiştiricimize çoban karavanı dağıtımı yapılacaktır. Özellikle yılın belli dönemlerinde mera ve yaylaya çıkan yetiştiricilerimiz için projemiz önem arz etmektedir. Proje ile çoban aileleri evlerindeki konforu mera ve yaylalarda da sağlayabilecektir. Yayla hayvancılığında yaşam standartlarının iyileştirilmesi ile yaylada küçükbaş hayvan yetiştiriciliği daha rahat ve sevilerek yapılan bir iş haline gelecektir. Konaklama sıkıntısı nedeni ile kullanılamayan yaylım alanlarının üretimde kullanımı artacaktır. Kırsal alanda dezavantajlı konumda olan küçükbaş yetiştiricilerimizin üretimlerinde artış ve yaylım alanlarından faydalanma oranlarının artması ile ekonomik şartlarının iyileşeceği ve böylece kırsal alanlardaki nüfus azalması ve göçün azaltılması yönelik sorunlarına katkı sağlanacaktır. Sürü sahiplerine, sürü yöneticisi kardeşlerimize ve çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

Bugün burada aynı zamanda hayvan yetiştiriciliğinde beslenme ve maliyet açısından önemli yere sahip olan meralarımızın otlatma mevsimi açılışını gerçekleştireceğiz. İlimizde 14 yerleşim biriminde, 28.500 dekarlık alanda, yaklaşık 11 Milyon TL maliyetli Mera Islah ve Amenajman Projesi uygulanmıştır. Halen Şarkikaraağaç İlçesi Yakaemir, Belceğiz ve Yeniköy Köyleri ile Gelendost İlçesi Afşar Köyünde Mera Islah çalışmaları devam etmektedir. Açılışını yaptığımız Belceğiz Köyü merasında proje çalışmalarına 2020 yılında başlanmış olup, 378 dekarı yapay, 368 dekarı tabii olmak üzere toplam 746 dekarlık alanda mera parselleri üzerinde toprak işleme, mera karışım tohumları ekimi, gübreleme ve biçme çalışmaları yapılmıştır. Bunun yanında 3 adet gölgelik, 2 adet içme suyu kuyusu, 2 adet sıvat ve 3.000 metre drenaj kanalı açılımı yapılmış olup, bugüne kadar proje kapsamında 1.285.000,00 TL harcama yapılmıştır. Köyümüze uyguladığımız Mera Islah ve Amenajman Projesi sayesinde; köyümüzün ıslah çalışmalarına başlamadan önce yıllık 238 ton olan kaba yem üretimi, ıslah çalışmaları sonucunda yaklaşık 1000 tona çıkarılmıştır. Köy halkına, hayvancılıkla iştigal eden çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Isparta Milletvekili Osman Zabun da karavanların üreticilere hayırlı olması dileyerek çiftçiye desteklerinin devam edeceğini kaydetti.

Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz ise 100 ve üzerinde hayvanı olan yetiştiricilerin projenden yararlandığını belirterek hayvancılığın artırılması adına çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

Halk oyunları ekiplerinin gösterisi ile devam eden törende ardından en güzel kuzu yarışması düzenlendi.

Kuzu yarışması sonrasında ise sürü yöneticilerinin kıyasıya yarıştığı koyun kırkma yarışması düzenlendi.

Yarışmaların ardından dereceye girenlere ve karavan teslim almaya hak kazanan sürü yöneticilerine protokol üyeleri tarafından ödülleri verilerek karavanları teslim edildi.

Törenin son bölümünde ise Belceğiz merasının açılışı yapılarak koyun ve kuzular meraya salındı.

Törenlerin ardından Belceğiz İlkokulu’nu ziyaret eden Vali Baruş öğrencilerle bir araya geldi. Öğrencilerle eğitim hayatları ve gelecek planları hakkında uzun uzun sohbet eden Vali Baruş öğrencilere derslerinde başarılar diledi.

Belceğiz köyündeki programının sonrasında Şarkikaraağaç Kaymakamlığına geçen Vali Baruş, geçtiğimiz hafta kaymakamlık görevine atanan Emre Arslan’dan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Vali Baruş ilçede son olarak 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonrasında Şarkikaraağaç Belediye Başkanlığı görevine seçilen Ali Göçer ‘i ziyaret ederek ilçede yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldı.

 

 

DİĞER HABERLER