Bir dairenin badanası 15 bin lirayı buluyor
Haber/Ali ÇEVİKBAŞ- Isparta’da 50 yıldır boya işi yapan Adnan Yıldızgüden (63), doğalgazın yaygınlaşması birlikte duvarların kirlenme oranlarının düştüğünü söyledi.
Ortalama bir dairenin boyama maliyetinin işçilik ve malzemeyle birlikte yaklaşık 15 Bin lirayı bulduğunu söyleyen Yıldızgüden, ev dekorasyonunda renk tercihlerinin ruh halini etkilediğine dikkat çekti.
Yıldızgüden, açıklamasında; ‘’Daha önce duvarlar kireç olurdu. İnsanların maddi güçleri arttıkça kireç tercih edilmez hale geldi. Saten alçı çekiliyor. Saten alçılar nefes alır verir ve silinme özelliğe sahiptir. Bilhassa doğalgaz geldikten sonra kirlenme oranları fazlasıyla düştü. Daha önce 5 yıl geçince boyanırdı şimdi ise 10 yılın üzerinde boya yapılıyor. Ortalama bir evin boyama süreci eşyalı ev ise 2 günde bitirilebilirken boş daire 1 günde bitiyor. Boyası çocuğun olmamasına bağlı ancak 5-7 senede kirlenir ve tazelenir. Maliyetide, malzemesi ve işçiliğiyle ise 15 Bin lira civarında tutmaktadır. Daha önce alternatif olarak yalnızca duvar kağıdı vardı onu da herkes yaptırmazdı. Saten alçı pürüzsüz bir görünüm verir bu da çok önemlidir. Boya makineleri ile de binlerce renk yapılabiliyor. Bu yıl gri tonlardaki renkler hakim. Geçen sene mavi tonlar mevcuttu. Gençler ise en çok gri tonları tercih ediyorlar. Fakat yine de farklı renk seçimleri de çok fazladır. Yine de boyalar ruh halini fazlasıyla etkilediği için grinin koyu tonlarını çok tercih ettirmemeye çalışıyoruz. Ancak tek duvar ya da iki duvar olarak bir konsept yapıyoruz. Ağır renkleri ise daha arka plana atmaya çalışıyoruz. Çünkü zaten duvardaki boya karşılıklı yansıdığı zaman tonu bir kat daha artıyor. Eski ustalardan çok kişi kalmadı. Tek kişi yapılacak bir meslek değil. Ev sahibi de işin hızlı bitmesini istediği için eşyalı dairelerde 2 kişiden aşağı yapılamıyor. Ferdi çalışmak isteyenler ise daha çok boş dairelere yöneliyorlar. Boya insan sağlığına hiçbir şekilde zararlı değildir. Şu zamana kadar boyanın kendinden kaynaklanan bir sebep ile herhangi bir insan zarar görmüş değil. Su bazlı suyla temizlenebilen boyalar olduğu için problem olmuyor. Astım gibi kronik bir hastalık varsa kişiyi rahatsız eder çalışamaz. Aralık ayı ile şubat ayı arasında mevsimsel bir durulma yaşanıyor. Bu süre zarfında tahinli memur gelmezse durgunluk yaşanıyor. Fakat gelirse ise bu durgunluk içerisinde yine de işlerimiz oluyor. Evler doğalgazlı olduğu için boya yapılabiliyor boşluk pek de yaşanmıyor diyebiliriz. Çünkü bu dönemde de taşınanlar olabiliyor. Gelen kitle genelde ev sahipleri ve kiracılar olmak üzere değişmektedir’’ diye konuştu.