BİR YOLU OLMALI

BİR YOLU OLMALI

10 Ekim 2019 Perşembe 10:23

Bilinen  bir hikaye:  Üzerinde  yükle  köprüden  geçen bir  kamyon, köprüye  sıkışıp  kalır. Herkes eşyaya  zarar vermeden kamyonu  nasıl kurtabiliriz diye çare  aramaya  başlar,  problem çıkaran yer olan kamyonun tepesine  odaklanır. Değişik çareler aranır, sonuçsuz  kalınır. O sırada yoldan geçen küçük bir çocuk:“ Amca, kamyonun  tekerlerinin havasını biraz  indirin.“ der  ve sorun  çözülür.

Anne, Amerika’da okuyan oğlundan uzun süre haber alamaz;tüm mektupları cevapsız kalır.Yeniden mektup yazar,  mektubun içine 100 dolar koydum ihtiyacın olursa harcarsın, diye not düşer. Günler sonra, anne ben iyiyim fakat mektubuna yazdığın 100 doları koymamışın , der oğlu. Anne oğlundan haber almanın bir yolunu bulmuş  ve  mutlu olmuştur.

Tüm bunlardan çıkarılacak sonuç, sorulara bütün bakmalıyız. Maalesef  öğrencilerimiz  soruyu  tam analiz etmeden  çözmeye  başlıyor. Bu hem zaman kaybı hem de  sorunun çözümünü zora sokuyor. Öyleyse  matematik sorusu  çözerken  bazı kurallara yöntemlere  dikkat etmeliyiz.

Soru iyi analiz edilmeli,  bilhassa verilenler iyi algılanmalı

Sorunun diğer konularla  bağlantısı düşünülmeli

Verilen soru  matematik diline çevrilmeli

İstenilen kısım tespit edilip ona ulaşılacak yolu oluşturmalı

Matematik ilk başta zor ve zaman kaybı gibi görünebilir fakat çözmeye alışınca matematiğin kolay olduğunu göreceksiniz . Eğer  yine soruyu çözemediyseniz, sebeblerini aramalıyız . Bunlar iyi tesbit edilmelidir. Yapılan yanlış çözümler silinmemeli, bu sorular öğretmenle ya da arkadaşlarla tartışılmalıdır. Çünkü yanlışı düzeltmek öğrenme adına daha kalıcıdır.  Çok soru çözmek önemli değil, konuya hakimiyet önemlidir. Bunun yanında  sorunun başka çözüm yolları da  araştırılmalıdır.

Öğrendikleriniz  arasında  bağlantı  kurulmalıdır.. Birbiriyle  ilişkilendirilen  konular  belleğe  daha kolay aktarılır ve hatırlanır. Öğrenmeye istekli olun. Gerekli olanları öğrenin ve bunları öğretmeninizle tesbit edin. Asla vazgeçmeyin. Vazgeçmek deyince aklıma  Ferhat ile Şirin geldi.  Ferhat,   Şirin’e kavuşmak için dağları bile deldi, ondan hiç vazgeçmedi . Kerem ile Aslı, Leyla ile Mecnun  vazgeçmemenin en güzel örneğidir.  Matematik de böyledir,  vazgeçmediğiniz zaman  kalıcı olur.

     Milletin efendisi köylümüze sorarlar,  senin inek kaç  litre süt veriyor,  diye. Köylümüz taşı gediğine koyar “ İnek süt vermez, ondan sütü biz alırız.” Öyleyse başarı bize gelmez başarıyı biz alırız.

BAŞ+ARI

KURAL 4: BAŞARI OLMASIİÇİN ARI GİBİ ÇALIŞILMALI

DİĞER HABERLER