BÖLGELER VE KENTLER İÇİN  TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

BÖLGELER VE KENTLER İÇİN  TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA

27 Ekim 2020 Salı 21:21

Prof. Dr. Erkan POLAT’ın yürüttüğü ve tamamladığı ülkemiz için önemli bir çalışma yakında hayata geçiyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın(GMKA) himayesindebölge için yeni ve esnek bir model geliştiren Prof. Dr. Erkan POLAT’ın bu çalışması Türkiye’ye örnek niteliğinde.

“Güney Marmara Bölgesel Kalkınma ve Mekânsal Gelişme Strateji Planı (2014-2023)”adlı çalışma ülkemizin tüm bölgelerinin ve illerinin de ihtiyacı olan, Türkiye’de yeni ve özgün bir planlama kurgusu özelliği taşıyor.

Bu çalışma, Balıkesir ve Çanakkale illerinden oluşan Güney Marmara Bölgesi’nin tarihsel, doğal, kültürel, sosyal, ekonomik, çevresel, kentsel ve kırsal tüm sorunlarınabütün olarak yaklaşıp, bu sorunlaraçözüm üretmeyi amaçlıyor. Günümüz Türkiye’sinde sağlıklı, dengeli ve yaşanabilir bölgesel gelişmenin ve kalkınmanın sağlanmasına rehber olacak bu çalışma, ülkemizin mekânsal planlama, yerleşme ve yapılaşma konularına yoğunlaşıyor.

Kentsel ve bölgesel planlama alanında Cumhuriyetimizin 100. yılı olan 2023 için yeni bir bölgesel kalkınma ile mekânsal gelişme stratejisi ve bölge planı vizyonu olarak dikkat çekiyor. Ülkemizin tüm bölgelerinin ve kentlerininde ihtiyacına cevap verecek olan bu planlama kurgusunun yeni ve esnek bir “Stratejik Bölgesel Planlama Modeli” olarak tariflendiği belirtiliyor.

Korona ile mücadele eden ülkemizde büyük kentlerimizin nasıl yapılanması gerektiği ve sorunlarına nasıl çözümler üretilmesi gerektiği hususunda da rehber olma özelliğinde olan bu çalışma, sağlıktan turizme, tarihten kültüre, ticaretten ulaşıma tüm alanlarda küresel ölçekte çözümler öneriyor. Aynı zamanda Türkiye’de bir Kalkınma Ajansı tarafından ilk kez gerçekleştirilen üst ölçekli Mekansal Stratejik Plan örneği olarak da bir ilk olma özelliği taşıyor.

DİĞER HABERLER