Boyun ağrısı olanlar bu haber sizler için
Isparta’da kendi kliniğinde manuel terapi, ortopedik rehabilitasyon, nörolojik rehabilitasyon, pediatrik rehabilitasyon ve egzersiz danışmanlığı alanlarında hizmet veren Fizyoterapist Dudu Manav, boyun ağrısının neden oluştuğunu, önlemenin yollarını ve ağrıyı azaltmak için uygulanabilecek egzersiz yöntemlerini Bomba 32 okurları için anlattı.
Manav, Boyun ağrısının birçok sebebi olabileceğini, ağrıların şiddetli ve sürekli olması halinde uzman bir hekime gidilmesi gerektiğini söyledi. Her bireyde boyun ağrısının sebebinin farklı olabileceğinin de üstünü çizen Manav. Şu şekilde devam etti; ‘Boyun ağrısının birçok sebebi vardır. Çoğu zaman birden fazla sebep olabilir. Ağrının esas sebebini bulmak önemlidir. Boyun omurlarındaki osteofitler (kireçlenme), kaymalar, disk hernileri (fıtıklar), boyun kaslarında spazm, kötü duruş ve boyunu yanlış kullanma, bazı anatomik anormallikler, omurilik basısı, romatizmal hastalıklar, osteoporoz (kemik erimesi), sinir sıkışmaları, omurga kırıkları, tümörler, stres, sigara kullanımı ve olumsuz hayat koşulları gibi etkenler boyun ağrısına sebep olabilir. Bunlar sadece bazı yaygın nedenlerdir ve her bireyde farklı olabilir. Boyun ağrısı şiddetli veya sürekli ise, bir uzman hekime danışmanız önemlidir’ şeklinde konuştu.
BOYUN AĞRISINI ÖNLEMENİN YOLLARI
Manav, boyun ağrısını önlemek için önce sebebinin bulunması gerektiğini, belirlenen sebebe göre de tedavi uygulanması gerektiğini söyledi.
Boyun ağrısının kronikleşmeden önce alınabilecek önlemlerden de bahseden Manav; ‘Boyun ağrısını önlemek için, öncelikle olarak ağrının sebebini bulmak gerekir. Ağrı şikayeti ile bizlere başvuran hastalarımızı öncelikle ilgili uzman hekime yönlendiriyoruz. Hekimlerimiz gerekli tahlil ve tetkikleri yaptıktan sonra sorunun kaynağını tanılıyorlar. Ve biz fizyoterapistlere yönlendiriyorlar. Tedavilerimiz hastalarımızın aldıkları tanıya göre kişiye özel planlanıp uygulanıyor. Hiç tanı aşamasına gelmeden, ağrılarımız kronikleşmeden önlem alabileceğiniz yöntemler var’ dedi.
Manav yöntemleri şu şekilde sıraladı;
Düzenli ve doğru egzersiz: Boynunuzu güçlü ve esnek tutmaya özen gösterin. Boynun kasları güçlü ve esnek olduğunda, sağlıklı duruşu destekler ve spazm olasılığını düşürür. Boyun, sırt kaslarını güçlendirmek ve esnek tutmak için düzenli olarak egzersiz yapmak önemlidir. Güçlü kaslar, boyun ağrısını ve omurgaya fazla yük binmesini önlemeye yardımcı olabilir. Boyun ve sırt egzersizleri, yoga, pilates ve yüzme gibi aktiviteleri deneyebilirsiniz. Size özel bir egzersiz programı desteği almak için mutlaka biz fizyoterapiste danışınız.
Doğru postür ve ergonomi: Uzun süre oturuyor veya masa başında çalışıyorsanız, doğru duruş ve ergonomik bir çalışma ortamı sağlamak önemlidir. Dik durun, omurganızı düz tutun ve monitörünüzün göz hizasında olduğundan emin olun. Ayaklarınızın yere düzgünce oturduğundan ve omuzlarınızın geride olduğundan emin olun.
Ekran sürenizi sınırlama: Uzun süre bilgisayar, telefon gibi cihazlara bakmak boyun ağrısına yol açabilir. Ekran zamanınızı sınırlamaya çalışın ve düzenli molalar verin. Her 30 dakikada birkaç dakikalık hareket molası vermek, boyun kaslarınızı ve omurganızı rahatlatır.
Doğru yastık ve yatak kullanımı: Uyurken boyun ağrısını önlemek için uygun bir yastık ve yatak seçmek önemlidir. Yatak ve yastığın kişiye özel seçilmesi gerektiğini unutmayın ve yastığınızın boynunuzu doğru şekilde desteklediğinden emin olun.
Stresten kaçınma: Stres, boyun, sırt kaslarının gerginleşmesine ve ağrıya yol açabilir. Stresle baş etmek için stres yönetimi tekniklerini uygulayabilirsiniz. Bunlar arasında uzman bir psikolojik destek, derin nefes alma, meditasyon, yoga veya rahatlama egzersizleri yapma gibi yöntemler bulunur.
Aşırı zorlamadan kaçınma: Ağır yükler taşımak veya aşırı zorlayıcı aktiviteler yapmak boyun ağrısına neden olabilir. Aşırı zorlamadan kaçınmak ve yükleri dengeli anatomimize uygun bir şekilde taşımak önemlidir.
Fizik Tedavi: Dokuların yumuşaması, esnekliklerinin artması için uygulanması gerekir. Egzersiz öncesinde de dokuların hazırlanması için uygulanmalıdır. Ayrıca fizik tedavinin iyileşmeyi uyarıcı, kan akımını arttırıcı, ağrı kesici etkileri vardır.
Manuel Terapi: Hastada saptanan hareket kısıtlılıklarının ve eklem blokajlarının fizyolojik hareket sınırları içerisinde elle açılması işlemidir. Manuel terapi yapılabilmesi için hastada irritasyon noktası denilen hassas noktaların ve eklem hareketinin serbest olduğu bir yönün bulunması şarttır. Doğru hastaya doğru manevralar yapıldığında ve eklem blokajı çözüldüğünde iyileşme görülür. Ancak her boynu ağrıyana manuel terapi yapılmaz. Uzman hekimimiz onay verdikten sonra bu alanda çalışan bir fizyoterapist ya da hekimden bu hizmeti almanız önemlidir.
BOYUN AĞRISI İÇİN YAPILABİLECEK EGZERSİZLER
Manav, boyun ağrısını azaltmak için yapılabilecek egzersizler bulunduğunu, ancak bu hareketlerin hekime ya da fizyoterapiste danışılarak yapılması gerektiğinin de altını çizdi.
Manav; ‘en sağlıklı egzersiz programının kişiye özel hazırlanandır’ diyerek açıklamasına şu şekilde devam etti; ‘Boyun ağrısını azaltmak için yapabileceğiniz egzersizler bulunmaktadır. Ancak, herhangi bir sağlık sorununuz varsa veya şiddetli boyun ağrısı yaşıyorsanız, öncelikle bir hekime ya da fizyoterapiste danışmanız önemlidir. Basit şekilde yapabileceğiniz birkaç boyun egzersizi ile boyun ağrısını azaltabilirsiniz’ dedi.