BU TEKLİF YARGININ SİYASALLAŞMASINI SAĞLAR

BU TEKLİF YARGININ SİYASALLAŞMASINI SAĞLAR

07 Temmuz 2020 Salı 11:58

Isparta Barosu Başkanı Av. Ünsal Çankaya,  Kanal 32'de Şakir Aksöz ile Ne Var Ne Yok programına konuk oldu. Çankaya, canlı yayında meclise sunulan Avukatlık Yasası ve Baro seçimlerine ilişkin kanun teklifini değerlendirdi. Türkiye’deki 80 baronun tamamının bu yasa teklifine karşı olduğunun altını çizen Çankaya, şöyle konuştu:

BAROLAR SİYASET YAPMAMALI

“Çoklu baro Isparta’yı etkileyen bir konu değil. Yasada ‘üye sayısı 5000’i geçen illerde 2000 üye kendi barosunu kurabilir’ diyorlar. Barolar neye göre ayrılmak isterler. Etnik görüşü, dünya görüşü, yaşam tarzına göre, yönetimi beğenmediği için barolar ayrılabilir. Biz barolar siyaset yapmasından eleştiriliyoruz. Barolar siyaset yapmamalı. Baroların siyaset yapmasını eleştirmeliyiz, önünü açan yasal düzenlemeler getirmemeliyiz. Bu yasa, bunun önünü açar. Aynı görüşe sahip avukatlar kendi barolarına kurabilirler. Bu bilinir, vatandaş da bunu bilir. Hakim ve savcılar tabiî ki siyasi kimliklerinden arınarak kürsüye çıkıyorlar. Ama bir baronun etnik yapısını bilmesi bilinç altında kendisini bir noktaya meyil etmesini sağlayabilir.

YARGI BAĞIMSIZLIĞI ETKİLENİR

Bir hukuk camiasının siyasi ya da etnik kökenlere dayanması sağlıklı değil. Dolayısıyla yargıyı böler, vatandaşları böler, avukatları böler. Bu konunun ciddi sakıncalar içerdiğini düşünüyoruz. Şu an İzmir, İstanbul, Ankara bu yasadan etkileniyor. Antalya kısa sürede bu yasayı kapsayacaktır. Şu an için bu 3 ilde yapılanma değişiyor. Büyük resme baktığımızda yargının siyasallaşması, yargının bağımsızlığının yitirilmesi anlamına gelecektir. Türkiye Cumhuriyeti üniter bir devlettir. Dolayısıyla yargısı bağımsızdır. Nasıl farklı hakim ve savcı örgütleri yoksa dolayısıyla avukatların da ayrı ayrı meslek örgütleri olması mümkün değil. Barolar siyaset yaparsa yargı bölünür.”

 

DİĞER HABERLER