BUĞDAY VE ARPA ALIM FİYATLARI AÇIKLANDI

Buğday ve arpa alım fiyatları açıklandı

09 Haziran 2023 Cuma 10:03

Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) buğday ve arpa alım fiyatının açıklandığını duyurdu. Buna göre buğdayda bu yıl ton başına 8 Bin 250 lira, arpada ise 7 Bin lira olarak alım fiyatı açıklandı.

Başkan Selçuk; ‘Her yıl bu aylarda devletimiz taban rakam olan arpa ve buğdayın rakamını açıklamaktadır. Seçimden dolayı bu yıl bir hafta-10 günlük bir gecikme oldu. Isparta Ziraat Odası Başkanı ve Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı olarak Cumhurbaşkanımız ve Tarım bakanımıza açıkladıkları rakamlardan dolayı teşekkür ediyorum. Arpa hayvan besininde kullanılıyor. Buğdaydan ise yediğimiz ekmek ve makarna gibi temel gıda besinleri üretiliyor. Bunların samanlarını ise hayvanlarımız tüketiyor. Tabi ki ülkede hayvancılıkta olacak. Hayvancılık olması için yem anlamında arpası, buğdayı, samanı üretilmesi lazım. Şu an açıklanan fiyat taban fiyattır. Arz ve talebe göre kış aylanı doğru rakamlar yukarıya doğru çıkabilir ama şu an taban fiyat bu şekildedir’ dedi.

Başkan Selçuk, ayrıca Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS)’ye kayıt yaptıran çiftçilere ton başına buğdayda 1000 lira, arpada ise 500 liralık prim desteği verileceğini söyledi.

Çiftçilerin destekten yararlanmak için ÇKS’ye girmesi gerektiğini vurgulayan Selçuk, Mazot Gübre Desteği (MGB)’den de bahsetti. Selçuk; ‘Maliyetlerimiz malum yüksek ama şöyle bir durum var ki; çiftçilerimiz, (ÇKS)’ ne girerse devletin verdiği bu destekten faydalanabilir. Ayrıca MGB halk dilinde tarla parası olarak geçer ama üzerine basarak söylüyorum ki tarla parası diye bir şey yoktur, MGB vardır. Destekten yararlanmak için çiftçilerimiz ziraat odamıza gelerek dosyalarını yaptırmaları gerekiyor. Sonra ÇKS sistemine düşecek. Sisteme düştükten sonra bu yıl daha destekleme rakamları açıklanmadı ama geçen yıl dönüm başına 121 lira idi. Bu yıl buğday ve arpada 500 ile 1000 liralık rakamlar açıklandı. İlk önce dosyanızı yaptırıyorsunuz, destekler akabinde geliyor. Çiftçiler bu başvuruları yapmazsa hiçbir destekten faydalanamaz. Akabinde Tarım Sigortası (TARSİM)’de yaptıramazlar. Çiftçilerimiz dosyalarını yaptırmadıklarında her alanda tıkanıyor. Bu sebeple çiftçilerimiz dosyalarını her yıl düzenli yaptırmalıdır.  Çiftçilerimizin Özellikle Eylül ayında dosyalarımız başlayacak’ şeklinde konuştu. (Gizem Sarıkaya)

 

DİĞER HABERLER