Cildin sana mesaj veriyor
SDÜ Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İjlal Erturan, 1-31 Mayıs Cilt Kanserleri Farkındalık Ayı nedeniyle önemli bilgiler paylaştı.
Cilt kanserlerinin, derideki bazı hücrelerin kontrolsüz şekilde çoğalmasıyla oluşan en yaygın kanser türlerinden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erturan, “Güneşe uzun süre maruz kalmak, açık tenli olmak, sık solaryuma girmek veya ailesinde cilt kanseri öyküsü bulunması cilt kanseri riskini artırabilir. Her cilt kanseri ölümcül değildir, ancak erken tanı hayat kurtarır. Bu nedenle ciltteki ben ve lekelere dikkat etmek, düzenli kontrol yaptırmak çok önemlidir.” dedi.
Prof. Dr. İjlal Erturan, farkındalık ayı nedeniyle SDÜ Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar polikliniğinde 22-23 Mayıs tarihlerinde 13.30-16.30 saatleri arasında ücretsiz ben taraması yapılacağını söyledi.
Prof. Dr. Erturan, şu bilgileri paylaştı, “Melanom dışı deri kanserleri en sık görülen kanser türüdür. Bu grup içinde Bazal hücreli karsinom, Skuamöz hücreli karsinom ve kanser öncüsü olan Aktinik keratoz yer alır. Melanom ise hayatı tehdit edebilen kötü huylu bir deri kanseridir. Melanosit olarak adlandırılan ve cilde rengini veren hücrelerin normalin dışında aşırı ve kontrolsüz çoğalmaları sonucu oluşur. Diğer deri kanseri türlerine göre daha az görülmesine rağmen, deri kanserine bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu melanomdan kaynaklanmaktadır. Ne yazık ki son yıllarda melanom sıklığı giderek artmaktadır. Ancak erken tanı ve tedavi yöntemlerinin gelişmesi yüz güldürücü olup melanom tanısı alan olguların yaşam süreleri geçmiş yıllara göre artmaktadır.
Deride herhangi bir bende renk değişikliği, hızlı büyüme, kaşıntı ve kanama gibi bulgular oluşması ya da hiç ben olmayan bir yerde hızlı büyüyen yeni ben oluşması durumunda hekiminize başvurmanız önerilir.
Deri kanserlerinden korunmanın en etkili yolu güneşten korunmaktır.
Güneşten korunmak için:
• Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 10:00–16:00 saatleri arasında mümkünse dışarı çıkılmamalıdır.
• Güneşe çıkıldığında geniş kenarlı şapka, güneş gözlüğü ve koruyucu giysiler giyilmelidir.
• Şemsiye veya gölgelik alanlar tercih edilmelidir.
• En az SPF 30 içeren güneş koruyucu kremler dışarı çıkmadan 20-30 dakika önce sürülmeli ve 2-3 saatte bir yenilenmelidir.