Çocuklar asosyal yetişiyor
Psikolog Ayşe Durgun, çocukların teknolojik aletlerle erken tanıştığını ve teknolojiye bağımlı zaman geçiren çocuklarda birçok yan etki göründüğünü söyledi. Durgun, Bu etkilerden birisinin de asosyallik olduğunu belirterek, bu durumun olumsuz etkilerinden bahsetti.
Psikolog Durgun, teknolojik aletler ile fazla zaman geçiren çocukların sosyal becerilerinin zayıfladığını söyleyerek aile, arkadaş ve yakınları ile geçirdiği zamanın azaldığını söyledi. Durgun açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Tüm dünyada teknoloji çağının getirmiş olduğu teknolojik gelişmeler ile birlikte bilgisayar, internet, tablet ve akıllı telefonlar insanların günlük yaşamlarında önemli bir parça haline gelmiştir. Günümüzde neredeyse tüm ailelerin hayatında yer edinen teknolojik aletler ile çocuğun karşılaşması da erken dönemde başlamaktadır. Bu kullanım son yıllarda çocuklar ve gençler arasında hızla artmakta çocukların yaşam biçimini etkilemekte, yeniden şekillendirmektedir. Çevrede gelişime ve değişime en açık olan 0-7 yaş grubu çocuklar büyük oranda etkilenmekte hayal ile gerçek arasında gidip gelen bu teknoloji ile yetişmektedir. Teknolojiye bağımlı zaman geçiren çocuklarda birçok yan etki görülmektedir. Bu durumlardan bir tanesi de asosyalliktir. Teknolojik aletlerin fazla kullanılması sanalda oldukları için çocuğu sosyo-kültürel becerilerinin kazanılması ya da toplum içinde nasıl davranması gerektiği konusunda geriye düşürmektedir. Teknolojiyle fazla zaman geçiren çocuğun, gerçek hayattan kopuk olduğu bu süreç boyunca sosyal becerileri zayıflamaktadır. Çevresiyle yeterince iletişim ve etkileşim içerisinde bulunmayan çocuk tüm bu ihtiyaçlarını sanal ortamda karşılamaya çalışıyor. Bununla birlikte aile, arkadaşlar ve yakınlarla geçirilen zaman azalmaktadır. Çocuğun kendini gerçek hayattan izole etmesi ve başlangıçta bu şekilde mutlu olduğunu değerlendirmesi, ancak sonrasında bu durum bağımlı ve sağlıksız bir örüntü haline gelmektedir” dedi.
NELER YAPILABİLİR?
Psikolog Ayşe Durgun, çocukların teknolojik aletleri kullanmasına sınırlandırma getirilerek, aile ortamında aktivite yapılması ve çocuğun bir hobi edinmesini sağlayarak teknoloji bağımlılığından uzaklaşabileceğini söyledi.
Durgun, çocukların yetişkin davranışlarını rol model aldıklarını ve bu sebeple ebeveynlerin de teknolojik aletlerin kullanımında dikkat etmesi gerektiğini söyleyerek açıklamasında; “Çocuğunuz teknolojik aletler ile geçirdiği zaman fazla ise; bu konu da sınırlandırmalar getirilmelidir. Kullanım için zaman dilimleri belirlenmelidir. Çocuk davranışını şekillendirirken, yetişkin davranışlarını model aldığı için ebeveynlerin de teknoloji kullanımına dikkat etmesi gerekir. Çocuğun internetle geçirdiği zaman yerine birlikte ailenin ortak bir alanda bulunması ve ortak bir aktivite yapması önemlidir. Çocuğun teknolojiyle geçirdiği zamanın yerine bir hobiye başlaması konusunda yol gösterici olmak ve desteklemek önemlidir” şeklinde konuştu.