Doğalgaz kullananlar dikkat! Zehirlenmeyin
ALİ RIZA CESUR- Doğalgazın hatalı kullanımı ve bakımlarının zamanında yapılmaması kimi zaman felaketle sonuçlanabiliyor. Isparta'da 9 yıldır doğalgaz bakım servisi yapan Fatih Bağıran, doğalgazı kullanırken yapılan hataların ve zamanında yapılmayan bakımların ne tür tehlikelere yol açabileceği konusunda vatandaşları uyararak, tavsiyelerde bulundu.
'Isparta'da cihazlar yeni olduğu için kaçak olsa bile sistemi kapatarak, doğalgaz akışını keser. Fakat bazı talihsiz olaylar da olabiliyor. Özellikle kışın üst kattaki bacadan damlayan ve sarkan buz parçaları düşerek alttaki bacaya çarpıyor ve bacayı yerinden çıkartıyor. Duyduğumuz birçok olayda zehirlenmeler bu yüzden oldu. Baca yerinden çıkmış ve kombi sabaha kadar çalışmaya devam etmiş. Baca yarım çıksa sistem fark eder, çalışmaz. Temelli çıkarsa dışarıdan oksijen aldığı için çalışıyor. Ama yarım çıkmış olsaydı aldığı oksijeni atamayacağı için çalışmazdı. Rastladığım en çok yapılan kullanıcı hataları da var. Temizlik yaparken kombinin arkasında bulunan tapaları yanlışlıkla çıkarıyorlar. Bu olaylara Isparta'da çok sık rastladım. Çıkarılan tapa bulunamıyor ve bantla kapatılmaya çalışılıyor. Bu sefer de hafif kaçaklar meydana gelip, mutfakta baş ağrısı yaşıyorlar. Başka bir yaşanan örneklerde ev hanımları ocağı temizlemek için ön tarafa çekiyor. Temizledikten sonra tekrardan geri iterek yerine bırakıyor. Burada çekmesiyle ocağın arkasındaki borular gevşeyip, salıyor. Burada da gaz kaçırma vakalarıyla karşılaşıyoruz. Bunun kontrollerinin yapılması lazım, bu da bulaşık süngeri pril dökülerek köpürtülüp borulara ve ek yerlerine sürülmelidir. Eğer kabarcıklar çıkıyorsa gaz kaçağı vardır. Biz bile kombinin altındaki vanayı açarken oradaki boruyu oynayıp gevşetiyoruz. Bunu da tesisatçılar boruyu su contası ile sıkıyor. Su contası sert olduğu için en ufak bir dokunmada hemen gevşiyor. Buradan da çok sık kaçak vakaları geliyor. Kullanıcı gaz kokusu alırsa kapının girişindeki sayacın oradaki sarı vanayı kapatmalıdır. Camı ve kapıyı iki taraflı kapatıp odayı havalandırmaları gerekiyor. Direk ALO 187'yi aramaları gerekiyor' ifadelerini kullandı.
DOĞALGAZ FATURALARINDA TASARRUF YAPMAK İÇİN DİKKAT!
Bağıran, kullanıcının evi ısıtmak için yaptığı bazı hataların olduğunu ve bu hataların ciddi miktarda faturayı yükselttiğini belirtti. Bağıran; 'Havanın durumuna göre çalışmaları gerekiyor. Örneğin ilkbahar ve sonbahar aylarında havalar sıcak içerisi soğuk oluyor. Havalar çok soğuk olmadığı, eksilere inmediği zaman 45, 40 derecelerde yakarlarsa içerisi yeterince ısınıyor. Eğer içerisi ısınmazsa 45 ise 50 derece yapmalıdır. Bu yakılan yakıtı ciddi miktarda düşürür. Bunun haricinde sürekli 50 derece ve üstü olacak şekilde yakılıyor. Bu da yakıtı artırır. Bu tarz kullanım faturayı ciddi miktarda yükselir. Ayrıca eksik bir düşünce var. O da bütün odaları yakalım yakıt tasarrufu sağlayalım. Sadece sizin yapmanız yeterli olmaz bütün apartmanın bunu yapması lazımdır. Alt katımızdaki veya üst katımızdaki komşularının yakmadığı odayı biz yakarsak yakıtımız artar ve yeterince ısınma sağlanamaz. Yoğuşmalı kombilerde gaz yandıktan sonra bir atık bırakıyor. Buna uzun yıllar dokunulmadığı takdirde bu pislik esanjörlere yapışıp kalıyor. Hava almasını zorlaştırarak ısının esanjörlere verilmesini engelliyor. Bu yüzden bakımlarına da çok dikkat edilmelidir' dedi.