Eti pişirirken ve tüketirken nelere dikkat etmeliyiz?
HABER/Ali ÇEVİKBAŞ- Kurban Bayramı’na sayılı günler kala etin işlenmesi, pişirilmesi ve tüketilmesi aşamalarına dair merak edilen tüm sorular bu haberimizde yer alıyor.
Isparta’da Diyetisyenlik yapan Ramazan Yasin Ayyıldız, Bomba32 Okurları için merak edilen soruları tek tek açıkladı.
Diyetisyen Ayyıldız; “Et tüketiminde pişirilmesinde nelere dikkat etmeliyiz? Havaların ısınmasıyla birlikte sindirim problemleri ve zehirlenme problemleri yaşamamak için neler yapmalıyız? Soruları akıllara gelmektedir diyerek, açıklamasında; “Bayramda kurbanın kesilmesiyle birlikte mangal ateşi üzerinde yerini almaktadır. Fakat burada yapılması gereken yaklaşık 24 saat etin soğuk bir ortamda bekletilmesi gerekmektedir. Kurban etinin dinlendirilmesi kesim sırasında meydana gelen rigor mortis kaynaklı etin sert olmasının önüne geçmekte ve bireyin şişkinlik ve hazımsızlık problemlerinin ortaya çıkmasının önüne geçmektedir.24 saat geçti etiniz hazır bu sefer eti yıkayıp mı işleme başlanılmalı diye düşünüyorsanız eti yıkamak bakterilerin her yere yayılmasına ve bakterilerin rahat çoğalmasına zemin oluşturur. Etlerinizi işlediniz pişirmeye hazır; etlerinizi pişirirken haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmelidir. Mangala koyduğunuz etlerde kömürün köz haline gelmesine dikkat etmek gereklidir. Etler kömüre veya oduna temas etmemelidir. Etler kömürleşecek kadar kızartılmamalıdır. Bu kömürleşmelerde heterosiklik aminler, polisiklik aromotikhidrokarbonlar gibi zararlı kimyasal bileşikler oluşabilmektedir. Bu bileşiklerde artış olurken; B1-B6-B12 gibi birçok besin öğesinde kayıplar meydana gelmektedir. Alınan basit önlemlerle bu maddelerin daha az oluşmasını sağlamak ve eti lezzetli bir şekilde tüketmek mümkündür. Zararlı kimyasal bileşiklerin oluşumunu azaltmak için; zeytinyağı, sarımsak, soğan, baharatlar gibi antioksidan içeren besinlerle marine edilmesi lezzeti bir üst noktaya taşırken heterosiklik amin oluşumunu azaltmaktadır. Etlerin sık sık çevrilerek pişirilmesi heterosiklik amin oluşumunu azaltmaktadır. Etle mangal arasındaki pişirme mesafesinin 15 cm olması heterosiklik amin oluşumunu azaltmaktadır” dedi.
ETİN TÜKETİLMESİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Etin tüketilmesinde nelere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Ayyıldız, açıklamasına şu şekilde devam etti; “Et ve tatlı tüketiminin kontrolsüzce arttığı bu dönemde özellikle kolesterol, diyabet, guatr hastaları daha dikkatli olmalıdır. Sadece bayramda tüketiyorum isteğim kadar tüketebilirim şeklinde bir düşünceyle vücudunuzu yormamalı ve olası problemlere davetiye çıkartmamalısınız. Bayram boyunca güne dengeli bir kahvaltı ile başlamak ilerleyen saatlerde kan şekeri seviyelerini dengede tutmak için çok önemlidir. Gece et tüketimi yapılmamalıdır. Gece geç saatlerde et tüketimi sindirimi zor olduğu için bireyde bağırsak problemleri ve kilo artışını beraberinde getirecektir. Öğün düzeninize meyve ve süt grubu ile planlanmış ara öğünler ekleyerek tokluk hissi sağlayıp, ana öğünlerdeki porsiyon kontrolünü daha rahat bir şekilde sağlayabilirsiniz. Etlerle beraber mevsim salata tüketerek tokluk hissini artırırken sindirime de destek olabilirsiniz. Etlerin kendi yağında pişirilmesine dikkat edilmelidir. Etin pişirme yöntemleri kalori değerinde, sindirilme hızında farklılık göstermektedir. Yeterli bir şekilde bekletilmiş ve marine edilmiş etleriniz haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilmelidir. Bağırsak sağlığına dikkat edilmeli probiyotik besinler ara öğünlerde yer almalıdır” dedi.