EVCİL HAYVAN BAKIMINDA NELERİ YANLIŞ BİLİYORUZ?

Evcil hayvan bakımında neleri yanlış biliyoruz?

13 Ocak 2025 Pazartesi 10:51

HABER/ Ali İhsan TOPAL- Isparta'da pet shop işleten İbrahim Kahraman (32), evcil hayvanların bakım, yeme içme ve barınma ihtiyaçları konusunda yanlış bilinenlere değinerek, yapılması gereken rutinlerden bahsetti.  

Hayvan sahiplenmek isteyen bireylerin, sokak hayvanlarına yönelmesi gerektiği ve hiç deneyimi olmayanların sahiplenmeden önce hayvanın nelere ihtiyacı olduğunu araştırmalarını öneren Kahraman, hayvanlarda her türün ve yaşın ayrı bakım gereksinimleri olduğunu vurguladı.  Kahraman, açıklamasında; “20 senedir Isparta’dayım. Hobi olarak akvaryum tasarımları yapıyordum. British, Scotish, Shorthair, İran Persilian kedilerimiz ve French Bulldog köpeğimiz var. İlk defa hayvan sahiplenecek olan bir insanın fikir danışmaya geldiğinde yaşadığı mutluluğu gözünde görmekse sektörün en güzel yanlarından biri. Önerim ise hayvan sahiplenmek isteyen kişiler önce sahiplenecekleri hayvanı tanımaları ve neye ihtiyacı olduğunu bilmeleri gerekir. Örneğin yavru, kısır ya da tüy döken bir hayvanın kendine göre maması alınmalı. Temizlik de dikkat edilmesi gereken bir nokta. Barındığı, yemek yediği alanlar hayvanın sağlığı için özenli bir rutinle temiz tutulmalı. Zaten sürekli iletişim halinde olduğunuz bir veteriner hekim ufak bir muayene sonrası hayvanın hangi bakıma ihtiyacı olduğunu size söyleyecektir. Mama ilaç fiyatlarında her şeyde olduğu gibi fiyat artışı yaşanabilir. Pet shoplarda kolajen içeren kedi sütü ve besin takviyesi olan malt bulunmaktadır. İlaç olan herhangi bir ürün bulunduramıyoruz. Eğer ki bir pet shop ilaç satıyorsa bu alınmamalıdır. Veterinerin alanı olan bir konuya pet shop bakmamalıdır’’ diye konuştu. 

EK GIDA ALIMI ÇOK ÖNEMLİ  

Mamaların bazı durumlarda yetersiz kalabileceğini bu nedenle ek besin alımının hayvan sağlığı için çok önemli olduğunu anlatan Kahraman, paket mamaların bayat olabileceği konusunda da uyarıda bulundu. Kahraman; “İnsanlar, kullandıkları yeni ve eski mamanın kokusu,  görüntüsü ve renginin stabil olmasına dikkat etmelidir. Merdiven altı üretilen mamaların paketlerinde lazer baskı ile yazılan son kullanma tarihi mevcut. Zaten kolayca silinebilir durumda oluyor. Bu tarz paketlerde tarihi geçmiş bayat mama olabiliyor. Bu mamalar egzama, tüy dökme, diş problemi yapabiliyor. Buna dikkat etmekle birlikte tek bir gıda ile beslemek eksik beslemektir. Ödül maması, ıslak mama, malt gibi destekleyici içeriklere sahip mama türevleriyle besleme yapılmalıdır. Hayvanların iştahla yemesi için tuz şeker oranını yükseltiyorlar fakat son derece zararlı. Ben mamalarda tuz şeker oranı olmadan ısı işlemi ile kurutulan ve katkı maddesi olmayanları getirmeyi tercih ediyor ve kullanılmasını öneriyorum. Paketin önünden yani markasından çok arkasındaki yazılara bakılmasını öneriyorum. Hayvan besleyenlerin çoğu maltı bilmiyorlar. Sindirimi rahatlatması, midede kalan tüyleri eritmesi ve mamadan alamadığı vitaminleri alması için malt ile besleme yapılması önemli. Sinirli hayvanlara ise içeriğinde papatya, yasemin bitkisi özü bulunan maltlar verilebilir. 2 haftada bir malttan nohut büyüklüğünde mamaya sıkılarak verilmesi bu durumların çözülmesini sağlayacaktır. Evde tavuk patates, brokoli, havuç gibi malzemeleri haşlayıp püre haline getirerek yapılan ıslak mamalar sağlıklıdır. Bu besin değerine sahip kedi çorbaları bulunmaktadır. Yaş mama yerine sıvı gıda olarak sıvı tüketiminin arttırılması için kedi çorbası alımı daha mantıklıdır. Fakat yaş mama alımında ise zincir markette satılanları önermiyorum. Çünkü mama iyi gelmekten ziyade sindirim sistemine kötü etki ediyor’’ dedi.

DİĞER HABERLER