FETÖ DAVASININ BUGÜNKÜ OTURUMU BİTTİ

FETÖ DAVASININ BUGÜNKÜ OTURUMU BİTTİ

09 Kasım 2016 Çarşamba 15:00

Isparta'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na ( FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan ve aralarında eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, eski Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ile bazı eski rektör yardımcılarının da bulunduğu 49'u tutuklu 130 sanığın yargılanmasına devam edildi.

 

Isparta 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanık sayısının fazlalığı nedeniyle adliyenin konferans salonunda yapıldı.

 

Duruşmada, aralarında eski SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicoğlu, eski Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Talip Türcan, Prof. Dr. Süleyman Seydi, eski Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Halil Karakoç, eski Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tuğrul Sezer, iş adamları Bedri Ayhan, Alper Bayhan, Özcan Pınarcı, örgütün "Isparta bölgeimamı" olduğu iddia edilen Osman Demirhan'ın da bulunduğu 49 tutuklu sanıkile tutuksuz yargılanan bazı sanıklar hazır bulundu.

 

Akşehir Cezaevi'nde bulunan tutuklu eski Isparta Valisi Memduh Oğuz, duruşmaya SEGBİS aracılığıyla katıldı.

 

Duruşmada söz alan tanık SDÜ Rektörü İlker Çarıkçı 2011 rektörlük seçimlerinden sonra 1 sene İletişim Fakültesi dekanlığı görevi yaptıktan sonra,  FETÖ yapılanmasına tepki göstererek görevinden ayrıldığını anlattı.

 

2015 seçimlerinde aday olduğunu ve rektör seçildiğini söyledi. Çarıkçı, 2011 yılında Bilimsel Düşünce Topluluğu adı altında muhafazakar milliyetçi öğretim üyelerinden oluştuğunu bildiği platformun toplantılarına davet edildiğini ve bu toplantıların 4-5 kez yapıldığını kaydetti.

 

 

-"Yapılanmaya karşı mücadele ettik"

 

Çarıkçı, o platformun bu yapıyla değil, iyi niyetli bir yaklaşım olduğunu bildiğini, platformda adaylardan Hasan İbicioğlu desteklendidiğini kaydetti.

 

Dekanlık görevinden rektörlük yönetiminin bu yapılanma içinde olduğunu hissederek tepki amaçlı ayrıldığını ifade eden Çarıkçı “Tabi 2011yılında şartlar çok farklıydı. Güçlü bir yapıydı. Biz o dönem yapılanmaya karşı mücadele verdik” dedi.

 

O dönem açık biçimde gölge bir yapılanma olduğuna şahit olduklarını vurgulayan Çarıkçı, Rektör Yardımcısı Numan Tamer’in ağzından kendisine yakın isimleri alacağını bizzat duyduğuna dikkati çekti.

 

İbicioğlu’nun ABD’ye gittiğini internet haberinden gördüğünü anlatan Çarıkçı, dekanlık görevindeyken bu yapıya uzak kişilerin başka yerlere haberi olmadan görevlendirildiğni kaydetti.

 

- " Hayatın olağan akışına uygun olmayan atamalarla ilgili dosyaları tek tek inceledik"

 

Üniversitede kendisinden bu yapını para istemediğini ancak çevreden para toplandığını duyduğunu aktaran Çarıkçı, şöyle konuştu:

 

"Ben göreve geldikten sonra üst yönetimdeki isimler değişti. Hayatın olağan akışına uygun olmayan atamalarla ilgili dosyaları tektek inceledik. Olağan akışa uygun olamayan diyorum, çünkü bu kadar hızlı yükseliş olamazdı. Hastaneye alınan 4B’li sözleşmeli personelle ilgili kişiye özel düzenlemeler olduğunu dosya incelemelerinde gördük. Taşeron olarak alınan işçiler uzun yıllardır büro elemanı olarak görev yapmıştı. Bunlar dururken,yeni başlayan kimselerin 4B’li olarak alınmasında özel kadrolar yazıldığını hissettik ve onların sözleşmelerini iptal ettik.” 

 

Çarıkçı, mahkeme heyetinin 'KHK ile açığa alınan personelin sayısı ve açığa alınanların ne kadarı İbicioğlu döneminde alındı" sorusuna""500’e yakın kişi açığa alındı. 210 civarında ihraç var. Ama henüztam bir raporlama çalışması yapılmadı. Halen KHK kapsamında bilgileri topluyoruz. İstastiki bir çalışma henüz yok” yanıtını verdi.

 

Mahkeme Başkanı Hacı Mustafa Yazıcı, avukatlardan tanık Çarıkçı’ya sorulan soruların sanki bir sanığı sorgulayıcı nitelikte olduğunu söylerek, duruşmanın suiistimal edildiği gerekçesiyle duruşmaya ara verdi.

 

Bu sırada soru sormak isteyen tutuklu sanık Eski Rektör Hasan İbicioğlu “Benimle ilgili iddiaları var. Bunun için soracağım sorular çok önemli. Ben hapisteyim” diyerek soru sorulamamasına tepki gösterdi.

 

Başkan Yazıcı, sanık avukatlarının talebi üzerine, mahkeme başkanı Çarıkçı’yı yeniden kürsüye çağırdı. İbicioğlu, Çarıkçı’ya profesörlük kadrosunu kimin döneminde aldığı, kendisi dönemindeki 8 daire başkanının görevden alınıp alınmadığını sordu.

 

Çarıkçı, profesörlük kadrosunu İbicioğlu döneminde aldığını belirtirken, 30 Mart yerel seçimlerinden sonra göreve getirilen kişilerle ilgili sıkıtı olmadığını gördüğünü çğlışooş,

 

Çarıkçı, İbicioğlu’nun ‘üniversite kaynaklarını ben cemaatepeşkeş çektim mi?’ sorusunu yanıtsız bıraktı.

 

-"cemaatçilik yapmayın" diyerek tepki gösterdim

 

Duruşmada tanık olan konuşan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr.Sedat Aktan kendisinin 28 Şubat mağduru olduğunu, bu dönemde özlük hakkıyla oynandığını ve soruşturma geçirdiğini anlattı. Bu nedenle üniversiteye daha muhafazakar bir rektörün seçilmesinin üniversitede oluşan genel kanıyla örtüşür şekilde kendisinin de istediğini belirten Aktan, eski SDÜ Rektörü Metin Lütfü Baydar'ın milletvekili seçilmesi nedeniyle istifa etmesinin ardından rektörlükseçimleri için bir platform kurulduğunu anlattı. Bu platforma çoğunluğumu hafazakar akademisyenlerin katıldığını anlatan Aktan, platformda 3 aday arasından Hasan İbicioğlu'nun desteklenmesi şeklinde bağlayıcı olmayan bir karar çıktığını anlattı.

 

İbicioğlu'nun rektör seçilmesinin ardından rektör yardımcılıkları ve diğer önemli görevlere FETÖ yanlılarının getirildiğini anlatan Aktan, İbicioğlu'na kısa süre sonra "cemaatçilik yapmayın"diyerek tepki gösterdiğini kaydetti. Süreç içerisinde üniversite yönetiminin FETÖ lehine kadrolaşmaya devam etmesi nedeniyle bu gruptan ayrıldığını anlatan Aktan, İbicioğlu yönetimi boyunca hiç bir idari görev de almadığını vurguladı.FETÖ’ye üniversitede oluşan tepki nedeniyle 17-25 Aralık sürecinden çok önce demokratik yollarla yönetimin değiştirilmesi hususunda mücadele ettiklerini söyledi.

 

-Örgüt üyeleri bu dönemde yoğun bir şekilde üniversitede kadrolaştı

 

İbicioğlu'nun pragmatik olarak bu örgüte yanaşmadığını aksine örgüt üyesi olduğunu düşündüğünü belirten Aktan, İbicioğlu'nun 17-25 Aralık darbe girişimin ardından Menzil grubuyla yakınlık kurmaya çalıştığını savundu.Aktan İbicioğlu’nun 17-25 Aralık girişiminden sonra bile ABD’deki İstanbul Center aracılığıyla Rene Garcia, Bettina Rodrigez Aguilera gibi Gülen örgütünün destekçilerini Isparta’da ağırladıklarını, bu heyetin Türkiye’de Kimse Yok mu,Tuskon gibi FETÖ kuruluşlarını da ziyaret ettiklerini söyledi.

 

Kendisinin şu anda personelden de sorumlu rektör yardımcısı olduğunu ve YÖK denetleme kurulunun talebi üzerine incelemeci olarak görevlendirildiğini dile getiren Aktan "İbicioğlu döneminde personel alımlarında usulsüzlükler tespit ettim. Örgüt üyeleri bu dönemde yoğun birşekilde üniversitede kadrolaştı. Isparta, örgüt için önemli bir şehirdi. Çünkü SDÜ'de doktora programları çok yoğundu. Burada doktorasını yapan kişi kolay bir şekilde akademisyen oluyordu" dedi.

 

Aktan, şu an soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Orhan Adıgüzel, Erkan Uz ve İrfan Ateşoğlu'nun akademik personel alımlarında genelde jüri üyesi olduğunu, tutuklu sanık eski SDÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Talip Türcan döneminde bu fakülteye alınan akademik personelden çoğunluğunun açığa alındığını veya ihraç edildiğini sözlerine ekledi.

 

Duruşma yarına ertelendi. 

DİĞER HABERLER