FİDAN ÇEŞİTLİLİĞİ AÇIKLANDI

Orman Bölge Müdürlüğü fidan çeşitliliğini açıkladı

17 Temmuz 2025 Perşembe 15:54

Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, orman yangınlarının ardından sosyal medyada sıkça gündeme gelen yanlış bilgi ve iddialara karşı kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yayımladı. “Yine mi çam dikiliyor?”, “Neden meyve ağacı dikilmiyor?” gibi sık yöneltilen sorulara bilimsel verilerle yanıt verildi.

 "Çam ağaçları Türkiye’nin doğal mirasıdır"
Yapılan açıklamada, Türkiye’de sadece çam değil; meşe, sedir, ladin, kestane, kızılağaç, gürgen gibi onlarca farklı türün doğal yayılım gösterdiği ve bu çeşitliliğin yeni ormanlaştırma çalışmalarında dikkate alındığı vurgulandı.
Türkiye ormanlarının tür dağılımı ise şu şekilde açıklandı:
%30 meşe, %23 kızılçam, %17 karaçam, %7 sarıçam ,kalan %23 ise birçok farklı ağaç türünden oluşuyor.
Çam neden daha fazla dikiliyor?
Kurum açıklamasında çam türlerinin, özellikle kızılçamın, Türkiye’de milyonlarca yıldır doğal olarak yetiştiği ve Akdeniz iklimine en uygun türlerden biri olduğu belirtildi. Kızılçamın az suya ihtiyaç duyduğu, yangın sonrası kendini yenileyebildiği ve ülkemize özgü bir tür olduğu özellikle vurgulandı.
“Çam ağaçları Marshall yardımıyla geldi” iddiası gerçek dışıdır
Açıklamada, Anadolu’da bulunan 20 milyon yıllık çam fosillerinin, bu iddiayı çürüttüğü ifade edilerek, kızılçamın dünya literatüründe "Turkish Red Pine" (Türk Kızılçamı) olarak anıldığı bilgisi paylaşıldı.
“Neden zeytin ya da badem ağaçları dikilmiyor?” sorusuna bilimsel yanıt
Zeytin, badem ve ceviz gibi meyveli türlerin, tarımsal faaliyetlerde değerlendirilmesi gereken bitkiler olduğu belirtilerek, bu türlerin:
Sürekli sulama ve gübreleme istediği, yangına hassas olduğu, erozyonla mücadelede etkisiz kaldığı, ekosistem hizmetleri (oksijen üretimi, karbon tutma vs.) açısından düşük performans gösterdiği ifade edildi.
Ancak orman köylüsünün ve çiftçilerin desteklenmesi amacıyla bu türlere yönelik teşvik ve destek programlarının sürdüğü bilgisi de kamuoyuyla paylaşıldı.
 "Ormancılık bir mühendislik işidir"
Isparta Orman Bölge Müdürlüğü, açıklamasını şu ifadelerle sonlandırdı:
"Doğayla inatlaşılmaz, doğayla uyum içinde çalışılır. Ormanlaştırma faaliyetleri, yerel ekosisteme uygun türlerle, bilimsel planlamalar doğrultusunda yapılır. Lütfen yanlış bilgilere değil, bilimsel gerçeklere kulak verin."

DİĞER HABERLER