GÖÇÜ, SON TEKNOLOJİDEN YARARLANARAK YÖNETİYORUZ

Bakan Yerlikaya: Göçü, son teknolojiden yararlanarak yönetiyoruz

17 Temmuz 2025 Perşembe 14:33

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 105 mobil göç noktası aracının hizmete alım töreninde konuştu. Yerlikaya, mobil göç noktası araçlarının sayısının 81 ilde 375’e ulaştığını, bu araçlarda bugüne kadar yapılan sorgulamalarda 213 bin 848 düzensiz göçmen tespit edildiğini söyledi. Yerlikaya, "Göçü, günübirlik yaklaşımlarla değil, uzun vadeli planlarla, stratejik yaklaşımlarla ve son teknolojiden yararlanarak yönetiyoruz" dedi.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı'nda 'Mobil Göç Aracı Hizmete Alım Töreni' düzenlendi. Törene, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanı sıra Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Ali Çardakcı, Sahil Güvenlik Komutanı Koramiral Ahmet Kendir, Emniyet Genel Müdürü Mahmut Demirtaş, AFAD Başkanı Ali Hamza Pehlivan ve Göç İdaresi Başkanı Hüseyin Kök ile bakan yardımcıları ve kurum temsilcileri katıldı. Bakan Yerlikaya, dünyada 'ilk olma' özelliği taşıyan ve düzensiz göçle mücadelesine büyük güç katan, mobil göç noktası araçlarından 105'inin daha hizmete alındığını belirterek, "Bugün göç konusu; sadece bir ülkenin değil, bütün insanlığın gündemindedir. Küresel krizlerin, savaşların, iklim değişikliğinin ve ekonomik eşitsizliklerin tetiklediği göç hareketleri; sınır tanımayan, çok boyutlu ve derin etkiler doğuran küresel bir konudur.

İşte böyle bir tabloda Türkiye, göç yönetiminde hem vicdanı hem de devlet aklını bir araya getiren 'model ülke' konumundadır. Yıllardır geliştirdiğimiz kapasiteyle, sergilediğimiz insani duruşla ve kamu güvenliğimizden asla taviz vermeyen kararlılığımızla, tüm dünyaya örnek olan bir 'stratejik göç yönetimi' uyguluyoruz. Zira, bu vizyonla Türkiye; kurumsal anlamda, göçü yöneten bir ülke haline gelmiştir. Bu vizyon; vicdanın ve merhametin kurumsallaştığı, insanlık onurunu merkeze alan bir anlayışın ürünüdür. Göçü, günübirlik yaklaşımlarla değil, uzun vadeli planlarla, stratejik yaklaşımlarla ve son teknolojiden yararlanarak yönetiyoruz" dedi.

'DÜZENSİZ GÖÇMEN ORANI YÜZDE 1,8'

Yerlikaya, bugün hizmete alınan mobil göç noktası araçlarının da bu stratejik vizyonun ürünü olduğunu vurgulayarak, "Mobil göç noktası araçları; Türkiye’nin düzensiz göçle hem etkin hem de vicdani bir biçimde nasıl mücadele ettiğini gösteren, dünyada eşi benzeri olmayan bir uygulamadır. İlk olarak 19 Temmuz 2023’te İstanbul’da başlattığımız bu uygulama, 81 ilimizde 270 araca ulaştı. Hizmete alınacak 105 araçla birlikte bu sayı 375’e ulaşacak. Mobil göç noktası araçlarımızda bugüne kadar, 4 milyon 572 bin 712 yabancı kişinin sorgulaması yapıldı. Sorgulaması yapılanlardan 213 bin 848’inin düzensiz göçmen olduğu tespit edildi. Bu uygulamanın başladığı ilk 3 ayda, araçlarımızda 49 bin 999 kişi sorgulanmış; bu kişilerin 37 bin 289’u düzensiz göçmen çıkmıştı. Yani tespit edilen düzensiz göçmen oranı yüzde 74,5’ti. Son 1 ayda ise mobil göç noktası araçlarımızda, 319 bin 479 kişinin sorgulamasını yaptık. Tespit edilen düzensiz göçmen sayısı 5 bin 667. Evet, sadece 5 bin 667. Oran yüzde 1,8. Oran yüzde 74,5'ten yüzde 1,8'e düşmüş" ifadelerini kullandı.

'1 DAKİKADA TESPİT EDİYORUZ'

Bakan Yerlikaya, mobil göç noktası araçları sayesinde düzensiz göçle mücadelenin sahada çok daha görünür ve etkili hale geldiğini ifade ederek, "Kolluk birimlerimizle koordineli bir şekilde; şehir merkezlerinde, giriş-çıkış noktalarında, terminallerde, gar ve havalimanlarında, sahillerde ve gerekli görülen her noktada aktif denetimler yürütüyoruz. Güvenlik güçlerimiz gerekli gördüğü durumlarda, yabancıların kimlik kontrollerini yapıyoruz. Kimliğini ibraz edemeyenler, mobil göç noktası araçlarına davet ediliyor. Bu araçlarda bir göç uzmanımız ve bir tercümanımız görev yapıyor. Araçta, yerli ve milli yazılımlarımızla, parmak izi ve biyometrik doğrulama ile, GÖÇ NET veri tabanından gerekli kontroller sağlanıyor. Yaklaşık 1 dakika gibi kısa bir sürede, sorgulama yaptığımız kişinin, düzensiz göçmen olup olmadığı tespit edebiliyoruz. Eğer yabancı düzensiz göçmense; sınır dışı etmek için gerekli işlemler hemen başlatılıyor. Eğer kontrolünü sağladığımız yabancı, o an yanında kimliğini ya da pasaportunu bulundurmayan bir düzenli göçmense, yani o kişi bir yatırımcı, uluslararası öğrenci, turist ya da giriş ve kalışı yasal sürece uygun bir yabancıysa, kendisine teşekkür ediyoruz. O misafirimiz de; ülkemizdeki günlük yaşamına, herhangi bir kesinti olmadan devam edebiliyor. Böylece mobil göç noktası araçlarımız, sadece düzensiz göçle mücadele etmekle kalmıyor; aynı zamanda düzenli göçü destekleyen ve kolaylaştıran bir rol de üstleniyor. Bu uygulama sayesinde yasadışı göç hareketliliğini kontrol altına alıyoruz. Yasal kalış hakkı olmayanların sınır dışı sürecini hızla işletiyoruz. Göçmen kaçakçılığına karşı caydırıcılığı artırıyoruz" dedi.

'DÜZENLİ GÖÇÜ YÖNETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Yerlikaya, düzensiz göçle mücadelede hedeflerinin ülkeye yönelik 'çekim gücü' oluşmasına izin vermemek olduğunu söyleyerek, "Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri gibi; Düzensiz göçle mücadelemiz tavizsiz şekilde sürecek; kayıt dışılığın sıfırlanmasına yönelik kararlı politikalarımızdan asla geri adım atmayacağız. Bugün uyguladığımız göç yönetimi stratejisi; 'kaynak ülkelerdeki diplomatik girişimlerden', 'sınır güvenliğimizin güçlendirilmesine', 'ülke içindeki denetim ve yakalamalardan, 'kaçak işgücü göçü ile mücadele' ve 'etkili sınır dışı süreçlerine' kadar tüm aşamaları kapsayan bütüncül bir yapıdadır. Biz, düzensiz göçe asla müsamaha göstermiyoruz. Ancak düzenli göçü, uluslararası hukuk ve medeniyet değerlerimiz ışığında, milletimizin menfaatleri doğrultusunda yönetiyoruz, yönetmeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

DİĞER HABERLER