Görmezden gelmeyin
Isparta 6 Nokta Körler Derneği Başkanı İsmail Er, engelli bireylerin genel ve yerel sorunlarından bahsederek, engelli bireyler ile ilgili birçok kanun ve yönetmelik olduğunu fakat uygulamada sorunlar yaşandığını söyledi.
Engellilerin maaşlarının yetersiz olduğunu belirten Başkan Er, iş konusunda istihdam sağlanması gerektiğini belirterek şöyle dedi; ‘Engellilerin sorunlarını ikiye ayırmak lazım. Birincisi genel sorunlar, ikincisi ise yerelde karşılaştıkları sorunlar. Geneldeki sorunlar, devletimizi ilgilendiren konular, kanun, yönetmelik genelgeler ne kadar uygulanıyor? Anayasadaki pozitif ayrımcılık ne kadar uygulamada hayatımızda var? Bunların üzerinde durmak gerekiyor. Kanun, mevzuat bakımından gerçekten ülkemizde engellilerin lehine olan pek çok yönetmelik mevcuttur. Ama bunların uygulanmasında bir sıkıntı var. Birleşmiş Milletler tarafından, Engelli Hakları Sözleşmesi’ni onaylamışız ama ne kadarına uyuyoruz? Kaç tane maddesini gerçekleştiriyoruz? Bu kısma bakmak lazım. Konunun şu anda genel anlamda, istediğimiz düzeyde ciddiye alındığını ben düşünmüyorum. Örneğin o kadar ısrarcı olmamıza rağmen engelli maaşları bir türlü yükseltilmedi. Bugün 1. Grup engellinin (yüzde 70 ile yüzde 100 arası engelli raporu olan) ayda aldığı ücret 2 Bin 300 lira, 2. Grup engellilerin (yüzde 40 ile yüzde 70 arası engelli raporu olan) aldığı aylık Bin 800 lira liradır. Bu paralar ile 1 ay yaşanmayacağını herkes biliyor ve görüyor. Bu ücretlerin yükseltilmesini istiyoruz. Çalışma alanında her yıl 2-3 Bin kişilik kadro açılıyor. Halbuki on binlerce engelli iş bekliyor. Bizim istediğimiz çalışabilecek durumda olan engellilerin durumlarına uygun iş yerlerine yerleştirilmeleri ve kendi kazançlarıyla yaşamasıdır. Engelliler çalışırlarsa aynı zamanda sosyal hayatın da içinde olacaktır. Bu şekilde engelli birey çok rahat hayatını sürdürebilir, evlilik yapabilir ve düzenli hayatı olur. Daha mutlu ve refah içinde yaşar’ dedi.
ER, YEREL SORUNLARIN DA ÇÖZÜLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLEDİ.
Başkan Er; ‘Yerel konularda ise engellilerle ilgili erişilebilirlik konularının ele alınması lazım. Bütün şehrin, kamu kurum ve kuruluşlarının, özel sektörlerin ve alışveriş merkezlerinin kısacası insanın gidebildiği her yerin engellilere de erişilebilirlik bakımından uygun olması gerekir. Burada da çık ciddi sıkıntılar var. Ben, Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyon üyesiyim. Isparta Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü öncülüğünde pek çok kurum ve kuruluşa gidiyoruz, inceliyoruz. Erişilebilir hale getirdikleri binalarından dolayı kendilerine Erişilebilirlik Belgesi veriyoruz. Ama şu ana kadar 350 civarında kurum ve kuruluşu denetledik. Bunlardan yaklaşık 45-50 tanesi ancak Erişilebilirlik Belgesi alabildi. Gerisi maalesef engellilerle ilgili o binaları, açık alanları tam manasıyla erişilebilir hale getiremediler. Başka bir konu da trafik işaretlerinin konuşabilir hale getirilmesi gerekiyor. Görme engelli bireylerin karşıdan karşıya geçerken görme engellilerin güven içinde geçmesi için bu konu önemli. Halk otobüslerinde durakları söyleyen sistemin kurulması bir türlü başarılamadı. Bu konuda belediye halk otobüsüne atıyor konuyu, halk otobüsleri ise belediye bize durak koordinatlarını vermedi açıklamasını yapıyor. Böyle bir çelişki içerisinde yıllardır basit olan, bütün illerde, dünyada uygulanan sistemi bir türlü halk otobüsleri kuramadı. Otobüse bindiğimiz zaman istediğimiz şudur, hangi durakta ineceğimizi ses sistemi sayesinde öğrenerek, kimseye sormadan inebilmek. Duraklarda, otobüslere kimsenin yardımına ihtiyaç olmadan binebilmek. Yerelde de sıkıntılarımız bu şekilde. Bunların çözümü çok kolay ve basit. Yeter ki yapmak istenilsin’ dedi. (Gizem Sarıkaya)