ISPARTA’DAKİ YAPILAŞMA MASAYA YATIRILACAK

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından riskli iller arasında yer alan Isparta’da bundan sonra yapılacak yapıların en fazla kaç kat olacağına ilişkin yeni değerlendirmelerin yapılması ve Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’in bu konuda geniş kapsamlı bir toplantı düzenlemesi bekleniyor.

20 Şubat 2023 Pazartesi 10:30

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki büyük deprem sonrası diğer illerde olduğu gibi Isparta’da da mevcut yapıların depreme dayanıklılığı tartışılır hale geldi. Birinci derece deprem bölgesinde yer alan Isparta’da bundan sonra yapılacak yapılarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiği belirtiliyor. Uzmanlar Isparta’da yüksek katlı binaların depremde riskli olabileceği görüşünde.

BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN YAPILAŞMADA 5 KAT ÜSTÜNE SICAK BAKMIYOR

Isparta Belediye Meclisinin 6 Şubat tarihinde yaptığı toplantıda depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Maalesef hep acılar yaşadıktan sonra ders alıyoruz, almamız gereken birçok tedbir var.  Bu konuda bu salonda bulunan bizlere de büyük görev ve sorumluluklar düşüyor. Benim dönemimde Allah’a şükürler olsun imarla ilgili bir tek istisna olmamıştır. Bu konuda imar komisyonumuzun da aynı titizlikle çalıştığını biliyorum. Maalesef bazen bazı vatandaşlarımız  üç kat verdiğimiz bina ruhsatının 5 kat, 4 kat verdiğimiz ruhsatın 5 kata çıkarılması konusunda ısrarcı oluyorlar, ama biz konularda hiç taviz vermiyoruz. İşte öyle taviz verildiğinde de maalesef böyle üzücü olaylar yaşanıyor” şeklinde konuşmuş ve yüksek katlı bina ruhsatlarına bıcak bakmadığını ve Isparta’nın deprem bölgesinde yer alması nedeniyle 5 katlı yapıların daha uygun olacağını belirtmişti. 

BAŞKAN BAŞDEĞİRMEN BU KONUDA GENİŞ KAPSAMLI BİR TOPLANTI DÜZENLEYECEK

Öte yandan Isparta Belediye Meclis üyelerinden bazılarının Şubat ayı ilk toplantısında imarla ilgili konularla ilgili görüş belirtmeleri üzerine Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Arkadaşlar bu konu önemli bir konu, bu konuda gerekirse  daha sonra geniş çaplı bir toplantı yapalım, neler yapılabileceğine ilişkin görüşlerimizi o toplantıda görüşelim. O toplantıyı  daha sonra uygun bir tarihte yaparız” demişti. Başdeğirmen’in gerek Meclis üyeleri gerekse konuyla alakalı diğer kişilerin de hazır bulunacağı bir toplantı düzenlemesi bekleniyor. Vatandaşlar da bu konuda biran evvel adım atılması gerektiğini belirterek, “Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük deprem hepimizi derinden üzmüş durumda. Binlerce kişinin hayatını kaybettiği bu depremde maalesef binlerce bina yerle bir oldu, yıkılan binaların genelde çürük olmasından kaynaklı yıkıldığı tespit edilmiş durumda. Birinci derece deprem kuşağında olan Isparta’da  da bu konuda tüm tedbirlerin şimdiden alınması gerekir, geçmişte yapılan binaların gözden geçirilmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesi konusunda yapıların deprem testlerinin yapılması lazım. Bundan sonra yapılacak yapılarla ilgili olarak da 5 kat üstüne kesinlikle izin verilmemesi gerekir” şeklinde konuştular.  

ADALET BAKANI BOZDAĞ: HER SORUMLU HESAP VERECEK
Bu arada Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depremde yıkılan binalarla ilgili sorumluluğu olan herkesin Adalet huzurunda hesap vereceğini belirterek, "İnşasında, denetiminde, kullanımında sorumluluğu olan herkesin kusuru ayrı ayrı değerlendirilmektedir, müteahhitler, yapı denetim elemanları, belediyelerdeki feni mesuller, mevzutaa aykırı tadilat yapan, kolon kesen, ihmali ve kusuru olduğu değerlendirilenler ayrımsız soruşturulmaktadır" dedi. 
Sorumluların yargı önünde hesap vereceğini kaydeden Bozdağ, ihmali, kusuru olanların tespit edilerek adalet terazisinde tartılacağını, herkese hak ettiğinin verileceğini ifade etti.

DİĞER HABERLER