VATANDAŞLIKTAN ATILIYORLAR! İŞTE YURT DIŞINA KAÇAN HAİNLER

VATANDAŞLIKTAN ATILIYORLAR! İŞTE YURT DIŞINA KAÇAN HAİNLER

05 Eylül 2017 Salı 20:24

Isparta’da FETÖ/PDY operasyonlarında gözaltı kararı çıkan ancak firari olan vatan hainleri ülkeye dönmeleri yönünde verilen süre sona erdi. Bu hainlerin vatandaşlıktan atılması için işlemler başlatıldı.

Kanun hükmünde kararname (KHK) ile haklarında soruşturma bulunan ancak yurtdışında olanlara tanınan 3 aylık süre doldu. Aralarında FETÖ elebaşı Fethullah Gülen, milletvekillikleri düşürülen HDP'li Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız, Kozanlı Ömer kod adlı Osman Hilmi Özdil gibi isimler için son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek.

VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILACAKLAR

KHK ile darbe ve terör suçları gerekçesiyle haklarında soruşturma açılan ancak yurtdışında bulunmaları nedeniyle kendilerine ulaşılamayan kişilerin Türk vatandaşlığından çıkarılması işleminde sona gelindi. 

İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan listede yer alan 130 kişi için tanınan 3 aylık süre doldu. Aralarında Fethullah Gülen, milletvekillikleri düşürülen Tuğba Hezer ve Faysal Sarıyıldız, Kozanlı Ömer kod adlı Osman Hilmi Özdil, Rıza Sarraf’ı tutuklatan savcı olarak bilinen Preet Bhrarara ile birlikte soruşturulan isimler arasında yer alan Kemal Öksüz gibi isimlerin de bulunduğu kişilerden yurda döndükleri tespit edilmeyenler, Bakanlar Kurulu kararı ile “vatandaşlıktan ihraç” edilecek.

ERDOĞAN TALİMAT VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekim ayında “İnlerine gireceğiz’ dedik. ‘Onlar kaçacak, biz kovalayacağız’ dedik. Nereye kaçarlarsa kaçsınlar. Şimdi kaçtıkları yerin vatandaşı olsunlar. Artık onlar bu milletin vatandaşı olarak anılmayacaklar” ifadelerini kullanarak, yurtdışına kaçan darbe girişimi ile ilgili sanık ve şüphelilerin vatandaşlıktan çıkarılmaları için gerekli talimatı verdi.

KHK DÜZENLEMESİ

Erdoğan’ın talimatının ardından gereken adım KHK ile atıldı. 2 Ocak’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında Saray’da toplanan Bakanlar Kurulu, düzenlemenin yer aldığı KHK’yı 6 Ocak’ta yayımladı. Düzenleme ile 2009 tarihli Türk Vatandaşlığı Yasası’nın “Türk vatandaşlığını kaybettirme” ile ilgili bölümüne fıkra eklendi. Ekklenen fıkra ile, “devletin güvenliğine karşı suçlar” ve “anayasal düzene karşı ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar” nedeniyle haklarında soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve “yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan” vatandaşlara yönelik, “Türk vatandışlığını kaybettirme” adımlarının atılmasının önü açıldı.

İŞTE O İSİMLER

SDÜ eski Rektör Yardımcısı Numan Tamer

Kadıahmetoğlulları İnşaat'ın sahibi Hilmi Ünal,

Isparta'da örgütün "kasası" olarak görülen Mustafa Mete Dolmacı,

Avukat Hasan Uysal

Hakan Türkkahraman

Mehmet Hilal

Enes Hilal

 

DİĞER HABERLER