Halıyı kaçırdık, lavantayı kaçırdık, güle dikkat!
Fikir Isparta Topluluğu kurucusu Yunus Karabulut, Isparta’nın ciddi bir ticaret potansiyeli olduğuna dikkat çekerek; 1970’li yıllardan çarpıcı örnekler verdi. Ancak, Isparta’nın Halıda ve Lavantada önemli avantajları kaçırdığını kaydederek Gülle ilgili uyarılarda bulundu.
Fikir Isparta Topluluğu’nun kurucusu İşinsanı Yunus Karabulut, Parantez TV YouTube kanalında kent ekonomisine ilişkin çarpıcı değerlendirmeler yaptı.
Gazeteciler Ruzin Azerhan ve Bora Tüfekli’nin hazırlayıp sunduğu Köşeli Sohbetler programında konuşan Karabulut, Isparta’nın başarılı bir ticaret hafızasının olduğunu söyledi.
TÜRKİYE İHRACAT HACMİNİN YÜZDE 10’U
1970’li yıllardan örnek veren Karabulut, “ Isparta’nın geçmişini ciddi şekilde araştırdık. 0Smanlı döneminden, Cumhuriyet’in ilk yıllarından oldukça başarılı örnekler var. 1970’li yıllarda ülkenin toplam ihracatında yüzde 5 hatta bazı dönemlerde yüzde 10 hacme ulaşmış bir şehirden söz ediyoruz. İnanılmaz bir potansiyel bu.
2 milyon 500 bin metrekare halı işlenen bir şehir. Pamuk borsasının şekillendiği bir şehir. Evet pamuk Adana’da üretiliyor ama Isparta büyük pazar. Tüketim burada.
Şehir nüfusunun yaklaşık 27 bin olduğu dönemde bin 500 tane fabrika çalışanı iş gücü düşünün. İnanılmaz rakamlar bunlar. Şimdi, bu insanların torunları yine bu şehirde. Bu ticaret kültürünü görmüş bir şehiriz biz. Üretim kültürünü görmüş bir şehiriz” dedi.
Halıcılıkta sanayileşme adımı atılamadığı için sektörün Isparta’nın elinden kaçtığının altını çizen Karabulut, “Orada sanayileşme geçişini sağlayamadık. Ama el dokumasını bile muhafaza edbilseydik şu anda yine kıymetli bir sektörü elimizde tutuyor olabilirdik. Halıda yaptığımız hataları gördük. Kentin en büyük potansiyellerinden birisi de gül. Şimdi aynı hataları burada yapmamamız gerekiyor” dedi.
ORTADOĞU PAZARINA SIKIŞIP KALDIK
Fikir Isparta Topluluğu’nun gülle ilgili bir rapor hazırladığını ve yakın zamanda kamuoyu ile paylaşacaklarını kaydeden Yunus Karabulut, “Gülde çok acil bir teşvik sistemine ihtiyaç var. gülün desteklenmesi gerekiyor. Halıda yaptığımız hataları yapmamak için çok dikkatli olmamız gerekiyor. Bulgaristan Avrupa Birliği’ne girdikten sonra ciddi destekler aldı. Pazar çeşitlendirmelerini iyi yapıyorlar. Biz Ortadoğu pazarına sıkışıp kalmamalıyız. Ciddi bir rekabet söz konusu” ifadelerini kullandı.
KDV ORANINA DİKKAT!
Karabulut, “Böyle giderse elbette gül biter diyemem belki ama katma değeri giderek düşer. Bu durumda uzun vadede üreticinin sektörü terk etmesine sebep olur. Katma değeri yüksek ürünler, çeşitler üretmemiz lazım” dedi.
“Gül bir süs bitkisi mi yoksa yağlı tohumlar bitkisi mi?” sorusunu gündeme getiren Karabulut, “Gül anneler gününde annemize aldığımız bir buket çiçek değildir. Gül yağlı tohumlar bitkisidir ve değerlidir. Ayçiçeğinin nasıl yağı çıkıyor ve bu bir sanayi ürünü olarak değerlendiriliyorsa işte gülde öyledir. Ayçiçeği nasıl destek alıyorsa, gülün de destek alması şarttır. 10 bin aileyi ilgilendiren bir ürün. Neden yağlı tohumlar bitkisi diyoruz? Birinde KDV oranı 20 birinde 1. yani ciddi bir rakam. Üretici maliyetlerini düşürecek bir konu” diye konuştu.