HER YENİ DOĞAN BEBEĞE 130 TON BETON DÜŞÜYOR

HER YENİ DOĞAN BEBEĞE 130 TON BETON DÜŞÜYOR

07 Ağustos 2020 Cuma 00:51

Dünyanın üçüncü, Avrupa’nın ise birinci hazır beton üreticisi olan Türkiye’deki beton ekonomisin geldiği boyut ürkütücü: 2019’da yeni doğan her bebeğe 130 ton beton düştü.

Buğday, incir, zeytin, ceviz, kiraz ve fındık gibi birçok stratejik tarım ürününün gen merkezi olan Anadolu, biyolojik çeşitlilik ve ekolojik zenginlik bakımından dünyanın en şanslı coğrafyalarından biri. Üç ayrı iklim tipinin hüküm sürdüğü bu topraklar, dünyada çay bitkisinin üzerine kar yağan tek coğrafya. Toroslar’da sedir ile zeytin ağaçları yan yana yetişebilirken, Antalya’nın doğu kıyılarında tropik meyvelerle binlerce yıllık yerli asmalar aynı toprakta yaşam buluyor. Üç ayrı deniz, büyüklü küçüklü onlarca göl ve nehir, binlerce dere Anadolu coğrafyasına yaşam veriyor. Yüksek dağların ortalarındaki verimli ovalar neolitik çağdan bugüne insanlığın kültürel yolculuğuna tanıklık ettiler. Ancak bu benzersiz coğrafyanın doğurgan toprakları son yıllarda hızla betonla kaplanıyor. Çin ve ABD’nin ardından dünyanın en büyük üçüncü hazır beton üreticisi haline gelen Türkiye’de 1988’de 1,5 milyon metreküp olan hazır beton üretimi 2017’de 115 milyon metreküpe yükseldi. 2019 yılında ise TÜİK verilerine göre 154 milyon ton hazır beton üreten Türkiye’de aynı yıl dünyaya gelen yeni doğan bebek sayısı 1 milyon 183 bin 652 olarak kayda geçti. Buna göre 2019’da Türkiye’de dünyaya gelen her bebeğe 130 ton hazır beton düşüyor olması beton ekonomisinin geldiği çarpıcı boyuta işaret ediyor.

BETON ÜRETİMİNDE TÜRKİYE DÜNYADA 3. AVRUPA’DA İSE İLK SIRADA

Türkiye’de betona dayalı ekonomi tüm dünyayı sarsan korona virüs salgını sürecinde yavaşlasa da inşaat üretimi sürdü. Hazır beton üretimindeki istatistikler Türkiye’nin dünyada üçüncü sıraya yerleştiğini, Avrupa’da ise ilk sırada yer aldığını gösteriyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) verilerine göre, 1988 yılında 15, milyon metreküp olan Türkiye’nin hazır beton üretimi 2003’te yaklaşık 27 milyon metreküp olarak kaydedildi. 2017’de ise 1988’e göre yaklaşık 76 kat artışla 115 milyon metreküpe yükseldi.

DİĞER HABERLER