HİÇ GÖRÜLMEMİŞ UYGULAMA!

AKEDAŞ, 1 kuruş borcu olmayan Senirkent Sulama Birliği'nden 2014 sulama sezonunu kapsayan enerji sözleşmesi için 1.5 milyon TL'lik birlik teminatı, başkan, yönetim kurulu ve 29 meclis üyesinden de şahsi teminat istedi.

28 Nisan 2014 Pazartesi 17:12

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki elektrik dağıtımın özelleştirilmesi yurt genelinde olduğu gibi Isparta'da da sancılı bir sürecin başlamasına neden oldu. Isparta elektrik dağıtım işini üstlenen şirket, eski köye yeni adetler getirircesine bu zamana kadar hiç görülmedik uygulamalara imza atıyor. Sulama birliklerine yönelik yaptırım bunların en önemlisi. Zira Isparta ekonomisinin büyük bir çoğunluğu tarıma dayanıyor.

Isparta'nın en büyük meyve ovalarından birisinin sulama hizmetini üstlenen Senirkent Sulama Birliği'nin 2014 sulama mevsimi öncesinde başına gelenler tarımsal üretimi ne denli tehlikeli bir sürecin beklediğini ortaya koyuyor. Senirkent Sulama Birliği, sulama mevsimine hazırlık olması amacıyla Eğirdir Gölü'nden su basan pompaj istasyonlarının bakımı için AKEDAŞ'tan elektrik verilmesini talep etti. Ancak AKEDAŞ yönetimi, yeni sezon için birlik ile şirket arasında sözleşme imzalanacağını bildirdi. Sözleşme yapmak için kuruma başvuran Senirkent Sulama Birliği başkan ve yönetimi büyük bir şokla karşılaştı. Zira sulama birliğine elektrik verilmesi için gereken sözleşmenin imzalanmasından önce bazı istekler gündeme getirildi. AKEDAŞ, Senirkent Sulama Birliği'nden 1.5 milyon TL'lik, ayrıca başkan, yönetim kurulu ve 29 meclis üyesinden şahsi teminat getirmelerini istedi. Aksi taktirde elektrik verilmeyeceği duyuruldu. Senirkent Sulama Birliği Başkanı eski Büyük Kabaca Belediye Başkanı Hüseyin Selçuk, AKEDAŞ'a tepki gösterdi. 85 bin dekarlık meyve-sebze ovasının Senirkent Sulama Birliği tarafından sulandığını belirten Selçuk, "geçen sulama sezonu için 2.8 milyon TL'lik elektrik faturamızın tamamını ödedik. 1 kuruş borcumuz yok. Bu sene pompaj istasyonlarının bakımı için elektrik gerekti. Elektrik verilmesini istedik önümüze sözleşme metni kondu. Sözleşme için banka teminatı talep ediliyor. Hem birlikten hem yönetimimizden hem de meclisimizden. Bu kadar teminatı nereden bulacağız. Böyle bir şey olmaz. Bir kuruş borcu olmayan birliğe bu yapılan reva mıdır? Bu teminatı veremezsek 85 bin dekarlık ovaya su verilemeyecek. Bu da Isparta tarım ekonomisine büyük bir darbedir. Konuyu sayın Valimize götüreceğiz, yardım isteyeceğiz" diye konuştu.

Senirkent Sulama Birliği İkinci Başkanı eski Uluğbey Belediye Başkanı Sabri Sarkaya da 85 bin dekarlık tarım ovasında elma, kiraz, kayısı, vişne, erik, üzüm ve ceviz gibi meyvelerin yetiştiğini söyledi. Garip Köyü'nde yetişen barbunyanın Antalya'ya pazarlandığını, karpuz ihtiyacının da büyük bölümünün bölgeden gönderildiğinin altını çizen Sarkaya, 4 bin üreticinin AKEDAŞ tehdidi ile karşı karşıya kaldığını bildirdi

 

DİĞER HABERLER