HİÇ RAHİM AĞZI KANSERİ OLMAMAK MÜMKÜN MÜ?

Hiç rahim ağzı kanseri olmamak mümkün mü?

01 Şubat 2023 Çarşamba 15:44

Prof. Dr. Hakan KAYA, Ocak Ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında uyarılarda bulundu.

Rahim ağzı kanseri gelişmemiş ülkelerde en sık görülen genital kanser olup ülkemizde ise, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi etkin tarama programları ve giderek artan sağlık hizmetleri ulaşım ile sıklığı azaltılabilmiştir.

Serviks kanserini azaltmada pubertal dönemden başlayarak HPV aşıları yapılmalı ve kadınlarda erken dönemde yılda 1 rahim ağzından SMEAR testleri yapılmalıdır.

3 yılda arka arkaya rahim ağzı SMEAR testi normal olması durumunda daha sonraki yıllarda SMEAR testleri 3 yılda 1 yapılmalıdır. Smear testleri taarma testleri odluğundan, aşikar tümörlü hastada bile yanılgıya yol açabileceği gibi, doğru ve tekniğine uygun alınmadığı takdirde yanlış pozitif sonuçlarda verebilmektedir.

‘’6 AYDA 1 KONTROL ŞART’’

Bu son durumda hastaya, kolposkopi, servikal biyopsi, konizasyon gibi lüzumsuz daha ileri girişimler yapılmasına sebebiyet verebilmektedir. O halde kadının 6 ayda 1 Kadın Hastalıkları muayenesi vazgeçilmez olduğu gibi rahim ağzı smear testi de yine bu muayeneler sırasında uzman doktor tarafından alınmalıdır.

Smear testi alınması tekniği kadının üreten çağda veya menopoz döneminde olması fark etmektedir. Smear testi değerlendirilmesi aslında bir bilim dalı olan sitoloji uzmanı tarafından yapılması gerekirken yeterli uzman dağılımının olmaması nedeniyle patoloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.

Rahim ağzı kanserinin %90 nedeni olan HPV testi belirli aralıklarla kadınlarda yapılmalıdır. HPV testinin pozitif olması bizi daha ileri inceleme yöntemlerine başvurmak zorunda kılarken negatif olması durumunda bu virüsün organizmada o anda olup olmadığı anlamına gelmemektedir. Böylelikle virüs daha önceden alınıp artık testlerin gösterdiği duruma göstermediği duruma geçilmiş olabilir.

Bunlardan başka özenle vurgulanan istenen bir konu vardır ki o da ne yazık ki ülkemizde bu kadar gelişmiş sağlık sistemi ve sağlık hizmetleri yürütülürken yıllarca kadın doğum muyanensi olmadıklarından dolayı  hala ileri dönemde cerrahi şansını kaçırmış ve kanser tedavisi güçleşmiş durumda rahim ağzı kanseri tanısı konulmaktadır.

Bütün kadınlarımızı vatandaş ve birey olarak en doğal hakları olan daha koruyucu hekimlik alanında %100 tedavi olabilecekleri durumda iken erken tanıya ulaşmada düzenli 6 ayda 1 jinekolojik muayenelerini yaptırmaya davet ediyorum.

DİĞER HABERLER