İDRAR KAÇIRANLAR DİKKAT!

İdrar kaçıranlar dikkat!

24 Mayıs 2023 Çarşamba 10:03

Isparta’daki fizyoterapist Gökçe Gençer, öksürme ve hapşırma gibi fiziksel zorlanma esnasında idrar kaçırma, acil idrar yapma, kabızlık, cinsel fonksiyonda bozulma rahatsızlıkları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Gençer, bu tür sağlık sorunları olanlarım kas ve bağ dokusundaki fonksiyel bozuklukları olabiliyor.

Isparta'da yaşayan pek çok kişide idrar kaçırma şikayetlerinin olduğunu söyleyen Gençer, bir çok kişide görüldüğü için bu rahatsızlıkların normal kabul edildiğini ve bu şikayetlerin dile getirilmesinden utanıldığı için tedavinin geciktiğini söyledi.

Gençer, pelvik taban rahatsızlığının, gövdenin alt kısmında leğen kemiği olarak adlandırılan kemik yapı içerisinde yer alan rahim, idrar kesesi,kalın bağırsak gibi organların tabanını destekleyen kas ve bağ dokusundaki fonksiyonel bozukluk olduğunu belirtti. Gençer; 'Bu fonksiyon bozuklukları kadınlarda hamilelik, doğum, menopoz sonrası erkeklerde de prostat, karın bölgesinde yapılan operasyon sonucunda görülebilir. Bu rahatsızlığın yaşı yoktur her yaş grubunda görülebilir. En çok görülen bozukluklar sık sık idrara çıkma, idrar kaçırma, öksürme ya da hapşırma sonrası idrar kaçırma, aniden gelen idrar yapma, cinsel fonksiyonlarda bozukluk ve pelvis bölgesinde sürekli bir ağrı hissiyatı, rahim sarkmaları gibi şikayetler pelvik tabanımızda bir problem olduğunu gösterebilir. Isparta’da bu rahatsızlıkları yaşayan pek çok hasta vardır ve artmaktadır. Fakat mahrem konular olduğu için kimse dile getiremiyor. Bu da tedaviyi geciktiriyor' şeklinde konuştu.

HANGİ DURUMLARDA REHABİLİTASYON GEREKLİ

Gençer, 'Bu durumların görülmeye başlandıktan hemen sonra hekim yönlendirilmesiyle hastaların rehabilitasyon sürecine başlanması gerektiğini söyledi. Gençer; 'İlk önce pelvik taban eğitimi veriyoruz. Ardından pelvik taban kuvvetlendirici egzersiz programı uyguluyoruz. Egzersizlerden en çok bilinen Kegel egzersizleridir.(Gün içinde 10 / 15 defa 4 ila 5 tekrarla yapılabilmektedir. Egzersiz pelvik taban kaslarımızı sıkıp 3 ila 5 saniye kadar tutup gevşeme yöntemiyle yapılmaktadır.) Fakat bu egzersizlerin her hastaya farklı ve ona uygun olarak planlanması gerekir. Ayrıca doğumdan önce rahim kaslarını kuvvetlendirmek, doğum sonrası toplarlanmak isteyen hastaları pelvik taban eğitimine dahil edebiliriz' ifadelerini kullandı.

(Ali Rıza Cesur)

DİĞER HABERLER