İNSÜLİN DOST MU, DÜŞMAN MI?

İNSÜLİN DOST MU, DÜŞMAN MI?

14 Şubat 2021 Pazar 21:43

Kulaktan kulağa yayılan Mersin’deki şeker doktorunun ünü gittikçe artıyor. Biraz gazetecilik merakı biraz da şifa arama arzusuyla kendimizi Mersin’de bulduk. İyi ki de gitmişiz…

Son zamanlarda insülinle ilgili birçok yazı çıkıyor, birçok iddia ortaya atılıyor. “Kanda insülin seviyesi ne kadar azsa ömür o kadar uzun olur”, “İnsülin kanda yükseldikçe ciddi hastalıkların oluşması ihtimali artar”, “İnsülinin fazlası kanser yapar, kalp krizine neden olur, felç ve inme yaşatır” gibi iddialar uzayıp gidiyor.

Bu tür yayınlar, yaşamı boyunca insülin kullanmak zorunda olan birçok hastada ciddi endişeler oluşturuyor. Tabi ki 14 yıldır bu durumu yaşayan birisi olarak bende de…

Genetik öyküsüne inandığım şeker hastalığı ile ilk 2006’da tanışmıştım. Çünkü rahmetle annem ve kardeşleri ile annesine kadar uzanan bir genetik öyküsü var bizdeki şekerin. Tabi ben ve büyük kardeşlerimde şekerle erken yaşta tanışanlardanız. Sık idrar, ağız kuruluğu ve kilo kaybı. Bu belirtiler ile başvurduğumuz sağlık merkezinde ilk hastalığımı öğrenmiştim. İlk yıl çok ciddiye almamıştım ama ertesi yıl aynı şikayetlerle yeniden sağlık merkezine başvurduğumda Tıp Fakültesi’nin acil girişinden girip, endokrin servisinde 1 hafta yataklı tedavi görünce anladım bu hastalığın ciddiyetini ve önemini. Uzun yıllar insülün kullandım, ilaç tedavisi, beslenme değişiklikleri. 14 yıldır iyi-kötü, zor-kolay ve tarifi çok bir çok etkisi ile şekerle birlikte yaşamayı öğrendik.

Bence gazeteciliğin meslek hastalıklarından en önemlisi şeker. Meslek büyüklerim, meslektaşlarım ve daha küçük yaştaki arkadaşlar arasında şeker hastalığını yaşayanlar az sayıda değil. Temelinde stres, yoğun iş temposu, düzensiz ve hızlı beslenme olan bir rahatsızlık. O da bizim meslekte maalesef çok fazla. Tansiyon, kolesterol gibi diğer dahili hastalıkları hiç saymıyorum.

Son aylarda yeniden insülün kullanmaya başlamıştım. Sabah-akşam insülin kullanıyoruz ama bir etkisini hissetmiyordum. Bu arada Allah devletimize zeval vermesin. Bir poşet dolusu ilaç kullanıyorsunuz, ödediğiniz fark ücreti yok denecek kadar az. Sağolsun eczacım da işyerime kadar getiriyor.

Şeker hastalığı ile ilgili diyabetik cerrahi yollarını uzun süre araştırdım. Cerrahi müdahale ile kurtulanlar olduğunu duyuyoruz. Ama birkaç yıl önce duyduğumu Mersin’deki doktora gitmeyi, tanışmaya karar vermiştim. En son sevdiğimiz bir abimizin de gidip, olumlu referans vermesinden sonra benim gibi kaderi genç yaşta şeker hastalığı ile birleşen Mustafa Baş için de bilgi alıp, randevu alarak Mersin yolunu tuttuk. Buradan değerli dostlarımız Muhtarlar Derneği Başkanımız Gökhan Büyükleblebi ile Dere Mahallesi Muhtarımız Şakir Taşçeken’e refakatleri için teşekkür etmeden geçemeyeceğim.

Soner Toros'un yazısı

DİĞER HABERLER