Isparta’da bu mesleği yapan 2 kişi kaldı
Isparta Pirimehmet Mahallesi’nde 53 yıldır gömlekçilik yapan Mehmet Bilge (65), mesleğin son demlerinde olduğunu, ilerleyen süreçte kentte gömlekçi kalmayacağını söyledi.
Bilge, 12 yaşında başladığı gömlekçilikte artık çırak yetişmediğini, gençlerin meslek öğrenmek için teşvik edilmesi gerektiğini söyledi. Bilge; “Çıraklığımla beraber 53 yıldır gömlekçilik yapıyorum. 12 yaşında mesleğe başladım. Isparta’da şu anda bu mesleği yapan 2 gömlekçi kaldı. Sipariş üzerine kişiye özel gömlek dikiyoruz. Gömlek isteyen müşterilerimiz geliyor, kumaşını beğeniyor. Ölçüsünü alıyoruz, dikiyoruz ve teslim ediyoruz. İsteyen müşterilerimiz dışarıdan da kumaş getiriyor. 1 gömleği ortalama 1 haftada teslim ediyoruz. Öte yandan çırak artık maalesef yetişmiyor. Artık meslek öğrenmek için gelen yok. Çırağın küçüklükten yetişmesi gerekiyor. Isparta’da 2 gömlekçi kaldı. Artık mesleğimizin son demlerini yaşıyoruz. Şurada çalışabilsek, 5 sene daha çalışırız. Daha sonrasında Isparta’da gömlekçi bulunmayacak. Meslek öğrenmeye daha fazla önem verilse güzel olur. Çocuklar hiç olmazsa sanat okullarında meslek öğrenirlerse, çok iyi olur” şeklinde konuştu.
3 EVLADIMI GÖMLEK DİKEREK BÜYÜTTÜM
Mehmet Bilge, 3 çocuğunun olduğunu ve gömlek dikerek kazandığı parayla onları büyüttüğünü söyledi.
Mesleğini severek yaptığını ifade eden Bilge; “Çocukluktan beri bu işi yaptığım için mesleğimi seviyorum. Çeşitli modellerde gömlekler yapıyoruz. Sürekli bir uğraş, arayış içinde oluyoruz. Gözümü gömlek dikerek açtım diyebilirim. Zor yanları bazen oluyor ama her işin illa zor tarafları olur. 3 evladım var. Onları gömlek dikerek büyüttüm. Gömlekçilik bir evi geçindirir. Ama çevre ve düzenli müşteri olması çok önemli. Vücuda özel gömlek yaptığımız için hem de alışkanlıklardan ötürü tercih ediliyoruz. 50 yıldır gömleklerini diktiğimiz müşterilerimiz var. Çevre illerden gelen müşterilerimiz var. Kilolu kişilerin mağazalarda gömlek bulması zor oluyor. Onlara da gömlek dikiyoruz” dedi.