Isparta’da Deprem Haftası'nı hatırlayan tek bir kurum oldu mu?
Isparta Mimarlar Odası Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven; "1-7 Mart tarihleri arası Deprem Haftası olarak belirlenmişti; bireyleri bilinçlendirmek, afetlere karşı hazırlıklı olmak ve doğru davranış şekillerini öğretmek amacıyla da yoğun bir şekilde kutlanacaktı!.. Bırakın kutlamayı ya da anmayı, hatırlayan tek bir vatandaşımız veya kurum-kuruluş oldu mu?" diyerek tepki gösterdi.
Başkan Ataseven açıklamasında; "Toplumda deprem bilincinin oluşması, deprem öncesi ve sonrası hazırlıklı olunması, deprem tehlikesinin kamuoyunun gündeminde kalması amacıyla 1-7 Mart tarihleri arası Deprem Haftası olarak belirlenmişti; bireyleri bilinçlendirmek, afetlere karşı hazırlıklı olmak ve doğru davranış şekillerini öğretmek amacıyla da yoğun bir şekilde kutlanacaktı!.. Bırakın kutlamayı ya da anmayı, hatırlayan tek bir vatandaşımız veya kurum-kuruluş oldu mu?
ISPARTA’DA DEPREM HAFTASINI HATIRLAYAN TEK BİR KURUM OLDU MU?
Peki bunu, ülkenin dört bir yanında ve özellikle de deprem riski olan kentimizde yeterince gündeme getirebildik mi? Toplumun her kesimini bu anmaya dahil edebildik mi? Okullarda, camilerde, iş yerlerinde, toplu ulaşım araçları ve yaşam merkezlerinde tatbikatlar gerçekleştirdik mi? Depremle nerede, hangi koşullarda yüzleşeceğimizi bilmiyoruz. Evde uyurken de yakalanabiliriz, okulda ders yaparken, iş yerinde çalışırken, AVM’de alışveriş yaparken, camide namaz kılarken ya da metroda, vapurda, otobüste yolculuk yaparken yakalanabiliriz. Her biri için alınacak önlemler de farklı. Bu yüzden her birine ayrı ayrı hazırlanmamız gerekir. 24 saat yayın yapan televizyonlarımız, sosyal medya başta olmak üzere medyanın geneli, yerel yönetimler ve AFAD benzeri kurumlar bu konuda, en azından deprem haftası boyunca üzerine düşen sorumluluklar konusunda ne yaptılar?..
Depremi, deprem öncesinde ciddiye almak, yaşanacak felaketleri minimum düzeye indirir. Bunun örneklerini başta Japonya ve Şili olmak üzere bizim gibi deprem riski olan pek çok ülkede görebiliriz. O zaman biz daha neyi, niye bekliyoruz?!…
MİLLİ GÜVENLİK SORUNU
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Deprem Haftası nedeniyle yayınladığı mesajda “Depremle mücadele bir milli güvenlik meselesi” dedi. Bunun yolunun da bilinçlenme ve kentsel dönüşümden geçtiğine dikkat çekti. Milli mücadelenin ancak ve ancak devlet/millet el ele vererek gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor. Bunun yolu da paradan, puldan önce, topyekûn bilinçlenmeden geçiyor!..
Depremleri önleyemeyiz ama hazırlıklı olabiliriz! Yaşamımızı altüst eden, moral ve motivasyonumuzu dibe vurduran da felaketler değil hatalarımızdır!.. Mimarlar Odası Isparta Temsilciliği yönetimi olarak göreve geldiğimiz günden beri memleketimiz Isparta’nın en büyük beka sorununu sürekli gündemde tutmaya çalıştık, her ortamda hep dile getirdik. Hatta bu söylem ve basın açıklamalarımızdan artık bıkmış-usanmış kamu kurum müdürleri veya Isparta halkı olabilir. Verdiğimiz rahatsızlıktan ötürü özür diliyor fakat bu eylem ve söylemlerimize devam edeceğimizi ifade etmek istiyoruz. Esas acı olan nokta şudur: Bu eylem ve söylemlerimizde çok yalnız kaldığımız hissediyoruz; ne halktan ne de kurumlardan yeterli destek görememek bizleri çok üzmektedir.