Isparta'da 22 yıldır perde dikimi yapıyor
Haber/Ali ÇEVİKBAŞ - Isparta’da 22 yıldır perde dikim işi yapan Gülay Özcan (53), geçmişten günümüze bu mesleğin değişerek dönüşüme uğradığını anlattı.
Son 2 yıldır perde sektöründeki moda değişimlerinden bahseden Özcan, açıklamasında; “Bir dönem iplik fabrikasında çalışıyordum ve elbise dikmeyi çok istiyordum ama nasip olmadı. Daha sonra mahalledeki bir komşum, perde dikimi yapacak birini aradığını söyledi. Ben de onun yanında işe başladım. 28 yaşındaydım ve o dönemde bana ‘Bu yaştan sonra öğrenemezsin, 14-15 yaşında başlamak gerekir’ dediler. Ama ben istedim ve başardım. Bu yüzden hiçbir zaman geç değildir, ne zaman isterseniz başlayabilirsiniz. Gençlere tavsiyem, sevdikleri işi yapmalarıdır. Başarılı olmak için en önemli şey, işinize olan sevgidir. Perde dikimi oldukça yorucu bir meslek, gözlerim oldukça yoruldu ama işini sevdiğinizde zorluklar bile hoş geliyor. Bir işi severek yapmak çok önemli; çünkü sevmediğinizde üretim yapmanız da zor olur. Bu yüzden bu mesleği sevip de yapacak gençlere tavsiye ederim.
Bizim işimiz biraz da ‘iğneyle kuyu kazma’ gibi, ama içten gelen bir istekle öğrenilebilecek bir meslektir.Bu sene işlerimiz durgun, önceki yıllarda daha iyiydi. Dışarıda, daha uygun fiyatlarla seri üretimle yapılan ürünler varken, biz el emeğiyle üretim yapıyoruz ve bu da değerinin tam olarak anlaşılmadığı bir durum. Seri üretimin avantajı, müşteriye hitap edebilmesi ve her bütçeye uygun seçenekler sunmasıdır. İnsanlar perde alırken, ihtiyaçlarına göre bir seçim yapıyorlar. Sıfırdan perde dikimi daha çok orta yaş grubunun ilgisini çekiyor; çünkü onlar, ‘Perde takıldığında içimi açacak’ diyorlar. Gençler ise bu alana pek ilgi göstermiyor. Sektör her sene değişiyor. Ben bu işe başladığımda, tüllü güpürlü perdeler, güneşlikler çok modaydı. Daha sonra desenli ketenler ve fonluk kumaşlar popüler oldu. Moda her dönemde değişiyor, fakat özellikle son 2 yıldır her şey çok hızlı değişiyor ve tüketiliyor. Eskiden bir perde 5-10 sene kullanılıyordu ama şu an 1-2 sene içerisinde değiştiriliyor. Çünkü bunun nedeni kalite düştü. O yüzden elde dikilen bir perdenin 5 sene ömrü vardır. Bu işin incelikleri var. Mesela biri ‘makineye ver, diker’ diyor, ama aslında o makineye verince dikim olmuyor. Bazı kumaşları çekerek, bazılarını ise çekmeden vermek zorundasınız. Bunu bazen karşıdaki insan anlamayabiliyor, ama el emeği her zaman daha kıymetlidir. En sağlıklı perde türü olarak keten türünü tavsiye ederim. Şu an piyasada daha çok plastik bazlı perdeler bulunuyor; bunlar sağlıksız ve genellikle ucuz olmalarına karşın ömürleri çok kısadır. Keten ve tay tüyü perdelerin ise daha uzun ömürlü, dayanıklı ve sağlıklıdır” dedi.